Helyi közélet

2023.07.31. 19:19

Egy héttel hosszabb lehet a következő tanév

Hosszabb őszi és téli szünet, cserébe viszont rövidebb nyári szünet – így bonyolítaná le a kormány a következő tanévet. A rendelettervezetet augusztus 4-ig véleményezhetik az érintettek. A PDSZ ezt már meg is tette.

Timár Kriszta

Jövőre a tervek szerint június 21-ig tart majd a tanév. Illusztráció: DM

A Belügyminisztérium július 27-én tette közzé honlapján a 2023/2024 tanév rendjéről szóló BM rendelet tervezetét, amelyet augusztus 4-éig lehet véleményezni. Ez a rendelet határozza meg a tanév tervezéséhez szükséges összes fontos dátumot és határidőt. Ebből kiderül, a kormány azt tervezi, hogy a téli és őszi szünet néhány nappal hosszabb, a nyári szünet viszont egy héttel rövidebb lesz. Utóbbi azt jelenti, hogy a diákoknak június 21-ig kellene iskolába járniuk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya sérelmezte, hogy mindössze 8 nap áll rendelkezésre a véleményezésre, mely ráadásul nem ad lehetőséget érdemi egyeztetésre. A PDSZ szerint a tervezet későn jelent meg, ezzel nehéz helyzetbe hozva a munkáltatót a következő tanév előkészítésekor. Mint írták, a politikai döntéshozó javaslata több millió ember életét érinti, ezért a jövőben a rendeletet minden évben június közepéig ki kellene hirdetni.

A tartalmi részt illetően a szakszervezet nem ért egyet a tanév meghosszabbításával. Mint állásfoglalásukban írják, ebben az időszakban a nagy meleg miatt már nem lehet hatékonyan tanítani, ráadásul bizonyítványírást és minden, évzárással összefüggő adminisztrációt az utolsó héten a tanítási napok mellett kellene az osztályfőnököknek elvégezni. Mivel pedig hétfőn meg kell tartani az osztályozó értekezletet, lényegében nincs is értelme az utolsó tanítási hétnek.

„A téli szünet meghosszabbítása mögött véleményünk szerint pusztán a fűtési költségek spórolása áll, amely messze nincs arányban a feljebb felsorolt hátrányokkal” - írták. Mindezek mellett azt is javasolták, hogy a tanév ne pénteken kezdődjön, mely napra a szeptember elseje esik, hanem hétfőn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában