Sebészorvos lett az új díszpolgár

2023.07.22. 17:23

Furák József: Mindent az apátfalvi indíttatásnak köszönhetek – Galéria

Furák József osztályvezető sebész főorvost, az Európai Mellkassebészeti Társaság elnökét, a falu szülöttét választották idén díszpolgárrá Apátfalván. A kitüntetést a falunapi programsorozat nyitányaként adta át neki Szekeres Ferenc polgármester.

Szabó Imre

Az idei kitüntetettek: Mátó Lajos, Vargáné Nagyfalusi Ilona és Furák József – a képről hiányzik Laczkó Ferenc, aki 81 éves korára tekintettel, orvosai tanácsára nem vállalta az utazást Apátfalvára. Fotó: Szabó Imre

– Két-három hetente, illetve az ünnepek alkalmával látogatok haza édesanyámhoz. Mindig nagyon jó szívvel jövök haza – mondta Furák József osztályvezető sebész főorvos, az Európai Mellkassebészeti Társaság elnöke, a falu szülötte szombaton a Délmagyarországnak, miután átvehette a díszpolgári kitüntetést Szekeres Ferenc polgármestertől. Az ünnepi testületi ülés, amelyen köszöntötték, az idei, sorrendben 27. falunapok, azaz a Szent Anna Napok nyitánya volt.

Furák József 1965-ben született Apátfalván, orvosi diplomáját 1989-ben szerezte Szegeden. A megyeszékhelyen, a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán dolgozik, osztályvezető főorvos. Munkásságát számos hazai és külföldi szakmai elismerés fémjelzi. Az Európai Mellkassebészeti Társaság elnökévé idén választották meg a társaság éves kongresszusán, Milánóban.

Lapunknak azt mondta, az apátfalvi indíttatásnak köszönheti, hogy mindezt elérte. – Itt nőttem fel, és erre nagyon büszke vagyok. Fontos volt a család, ahol mindent megkaptam, az iskola, ahol nem csak oktattak, de tanáraimtól a következetességet és a fegyelmet is megtanultam, és az egyházi közösség is sokat segített. Örömmel látom, hogy az apátfalvai jellemet a mai napig tovább tudták vinni az itt élők, és ápolják a hagyományokat – tette hozzá. 

A polgármester a díjátadás kapcsán elmondta: Apátfalván önkormányzati ciklusonként, azaz 5 évenként csak egyszer adnak át díszpolgári címet, ami külön rangot ad az elismerésnek. Ráadásul a kitüntető címet jelképező érmét készítő művész, Tóth Sándor – aki a község címerét is megalkotta – 2019-ben, 86 esztendősen meghalt, tehát ezekből sem készül már több. 

A faluban egyébként az is szokás, hogy a díszpolgárokat festmény formájában megörökítik. Ezek a portrék a könyvtár dísztermében, az átadóünnepség helyszínén láthatók. A képeket a délvidéki Pavlovski Péter festi. Furák Józsefé várhatóan szeptember végére fog elkészülni.

A falunapi programsorozat az ünnepi testületi ülést követően kulturális és szórakoztató programokkal, koncertekkel folytatódott. Vasárnapra lovasversenyt és focitornát szerveztek.

KERETES: További kitüntetettek

A díszpolgári cím mellett idén is adtak át egyéb, ugyancsak megtisztelő kitüntetéseket. Az Apátfalva Oktatásügyééért cím birtokosa Mátó Lajos igazgató, matematika és informatika szakos pedagógus. Az Apátfalva Közszolgálatáért kitüntetéssel Vargáné Nagyfalusi Ilona, a helyi Faluház vezetőjének munkáját ismerték el, míg az Apátfalváért díjat a képviselő-testület Laczkó Ferencnek ítélte oda, aki 4 éven át volt a falu római katolikus papja, egyúttal a focicsapat játékosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában