Napszínes

2023.07.09. 21:30

Gólyakoma lakomája

Kiss Anna

A gép aratott, a gólya lakmározott. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Elérkezett Szent Jakab, vagy más néven az aratás hava, így már javában zajlik a gabona betakarítása a földeken. Vármegyénkben is az árpa aratásával kezdték meg a szezont a hagyománynak megfelelően, Péter és Pál napja környékén. Pont az erről szóló cikkünkhöz ment a napokban képeket készíteni Gémes Sándor fotós kollégánk, aki így szemtanúja lehetett annak, hogy az aratás nem egyszerű módi, a gépnek folyton meg kell állnia valami miatt.

Ilyen az élővilág. A gólyák ugyanis ilyenkor előszeretettel vadásszák az eleséget a családjuknak a frissen aratott gabonatáblában. Így tett az a madár is a késő délutáni órákban, amelyiknek egy egészen méretes rágcsálót sikerült elcsípnie. Kész csoda, hogy nem tört bele a csőre a hatalmas fogásba. Nem tudom hány tagú családja lehet, de az biztos, hogy a gyálaréti határból olyan vacsorával tért haza, amiért a gólyafeleségtől alapos dicséret járt neki.

Egyébként köztudott, hogy a gólyák tápláléka rendkívül változatos. A giliszták, a szöcskék, a sáskák, a cserebogarak, a szipolyok, a halak, a vízisiklók, a gyíkok és a békák is részei az étrendjüknek, amit az aratás utáni időszakban különböző rágcsálókkal egészítenek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában