Szegedi hírek

2023.07.19. 07:00

Segédmotorosokra panaszkodnak a kerékpárosok

Bosszúsak a túrázók, hogy tekerés közben benzingőz pöfékelnek az orruk elé a Szeged–Sándorfalva közötti kerékpárúton. Úgy vélik, nem helyénvaló, hogy ott közelednek a segédmotorosok, akik néha ijesztően teszik ezt. Megkérdeztük minderről a rendőrség véleményét is.

Kiss Anna

A kerékpárosok szerint rendkívül kellemetlen, ahogy a segédmotorosok elhaladnak mellettük. Fotó: Kiss Anna

Rendszeresen motorosok közlekednek az egyébként kiváló kerékpárúton Szeged és Sándorfalva között, de ez a biciklisen számára egyáltalán nem jó – panaszolta telefonon olvasónk. Azt mondta, nagyon kellemetlen, amikor egy-egy régebbi típusú motorral, például egy Simsonnal elsuhannak mellette, ő pedig csak nyeli a benzingőzt sportolás közben. Megjegyezte, tudja, hogy autóút mellett halad a bicikliút, de akkor sem konkrétan az orra elé pöfékelnek az autósok, úgy ahogy azt a motorosok teszik. Hozzátette, a Szeged–Dóc–Szeged kerékpártúrája alatt öt motorost számolt meg, ezek közül volt olyan, aki miatt le kellett, hogy húzódjon a fűbe, különben nem fértek volna el, tehát tartott az ütközéstől.

A panaszt követően mi is tekertünk a hétvégén egyet az említett kerékpáros útvonalon, így a problémával mi magunk is szembesültünk. Valóban több robogós, régebbi típusú segédmotorral közlekedő használja a kerékpárutat, és valóban ijesztő, ahogy elsuhannak motorral a biciklivel közlekedő mellett, akinek érdemes ilyenkor alaposan befognia az orrát.

De szabad-e motorral az említett kerékpárúton közlekedni? Amennyiben igen, milyen méretűvel lehet ezt megtenni? És egyébként milyen szabályokat kell betartania a motorosoknak annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék mások biztonságát? Ezeket a kérdéseket tettük fel az eset kapcsán a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.

Kérdéseinkre Pere Csaba rendőr százados, Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense válaszolt, aki levelében azt írta, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. KPM-BM együttes rendelet rendelkezései szerint a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. Hozzátette, amennyiben a segédmotoros kerékpár kerékpárúton közlekedik, akkor legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel haladhat ott.

Így tehát a Szeged–Sándorfalva közötti kerékpárúton is közlekedhetnek az 50 köbcenti alatti motorokkal, de csak legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában