Szegedi hírek

2023.07.01. 17:30

Mindenbe jó a tarhonya – Galéria

Szombaton már a kora reggeltől főttek a tarhonyás ételek a Tápéi Tarhonyafesztivál és Falunapon a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. A főzőversenyre ismét sok csapat nevezett be.

Suki Zoltán

A fesztivál célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése. Fotó: Karnok Csaba

Ha Tápé, akkor sokak szerint tarhonya. Legalábbis ezt állítják a szegedi településrész lakói, akik ismét megrendezték a Tápéi Tarhonyafesztivált és Falunapot a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. A program legfontosabb része természetesen itt is a főzőverseny volt. Bárki nevezhetett, és csak egy feltétel volt: tarhonyának kellett lennie az ételben. Ez többé-kevésbé sikerült is, mondjuk szerencsére nekem még jutott egy kis sült hal, amit Misi baráton készített idén is. De visszatérve a versenyhez: most is több mint tíz csapat indult, és tényleg számtalanféle étellel készültek. Volt, aki tarhonyás lecsót csinált, akadt, aki a pörköltbe kavarta bele a puskagolyóra emlékeztető tésztát, és egy sor olyan ételt is láttam, amit nem tudtam felismerni.

A tápéiak szerint olyan étel, amit tarhonyából nem lehet megfőzni, nincs is, és ezt minden évben be is bizonyítják. Idén például tarhonyás kókuszgolyót is kóstolhattak a bátrabbak. Indulásunk előtt összefutottunk Mihálffy Bélával. Az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy egy baráti társaság meghívására érkezett a fesztiválra, de egyébként is fontosnak tartja a hasonló, helyi kezdeményezéseket.

A fesztivál célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és persze a közösségi élmény, amelyben most szombaton sem volt hiány. A fesztivál ötlete Molnár Jánostól – ahogyan Tápén ismerik Szuszitól – származik, aki annak idején megkereste elképzelésével a városházát, ahol támogatták a kezdeményezést. 

A főzőversenyen a szakmai zsűri döntése alapján az első helyezett a Tequila Team lett, második a Ledo Team, míg a harmadik helyet a Hagyományőrzők csapata érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a Rókusi Nyugdíjas Klub finomságát méltatták vele.

Egyébként, ahogy máshol, a tápéi falunapon és fesztiválon sem csak főztek, hanem számtalan programmal is várták az érdeklődőket. Volt többek között néptánc- és balettbemutató, a seniorok örömtáncoltak, Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter pedig nosztalgia műsorral érkezett a művelődési ház udvarán felállított színpadra. Este héttől Csordás Tibi lépett fel, akit a Fiesta együttesből lehet ismerni. A bulihangulatot egy retró discóval zárták, ami este 8 órakor kezdődött, és kifulladásig tartott.


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában