Hódmezővásárhely

2023.07.04. 10:00

Nehéz versenyezni a kínai sziruppal

Már hordanak a méhek a napraforgóról, de még nem megbecsülhető a várható mennyiség. Hársból kevés méz lett, a selyemfű viszont átlagosnak mondható. 

T. Sz.

A tavalyi tragikus aszály után idén szépnek tűnnek a táblák. Illusztráció: Bujdos Tibor/MW

Már a napraforgóról hordják a nektárt a méhek, de még korai megbecsülni a várható mennyiséget a szakemberek szerint. Mint azt Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész, az OMME Hódmezővásárhely és Vidéke Méhész Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: repcéből és akácból már elérhető az idei termés, a hárs és selyemfű mézet még most pörgetik, illetve néhány hétig pihentetik is. A repce mennyisége egészen átlagosra sikerült, az akác viszont kevesebb lett a tavalyinál, az ország déli részén a csapadék, északon viszont a hűvös időjárás miatt. A virágok ugyan kinyíltak, de kevés volt a nektárjuk; Németh Attila 85 méhcsaládja a megszokott mennyiség 20-25 százalékát termelte csupán. 

A méhész társak elmondása alapján a selyemfű átlagosnak mondható hordást adott, a hárs viszont alig. A következő nagy virágzás a napraforgó: a tavalyi tragikus aszály után idén szépnek tűnnek a táblák. Nagyon az elején vagyunk még, nem igazán tudjuk megbecsülni, hogy az elmúlt szezonhoz képest milyen lesz az eredmény

 – tette hozzá Németh Attila. 

A gyönge termés ellenére tavaly visszaesett az eladási ár, idén nagyjából stagnált. A selyemfű ára átlagosan 2700 forint kilónként, a napraforgó 2000, a repce 2000-2200, az akác 3200-3500 forint. A hordós értékesítés, a felvásárlás továbbra is akadozó és nehézkes. De még ha lenne is, a repcét kilónként 700, az akácot 1400-1500 forint kilónkénti áron veszik át a termelőtől. Míg Ukrajnában a vegyes virágméznek 500 forint a felvásárlási ára. Németh Attila szerint ha az Európán kívülről beáramló mézutánzatokkal tudnának mit kezdeni szabályozásokkal, az talán segítene a méhészek helyzetén. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mézkeverékek pontos jelölésével mennyivel csökkenne a bolti keverékek értékesítése – mondta a vásárhelyi méhész arra válaszul, hogy a származási jelölés szigorítása segítene-e rajtuk. Jelenleg ugyanis nem tudni, mi kerül az üvegbe, rosszabb esetben például – a feltételezések szerint 

– cukorból előállított szirup. Tavaly már volt szó róla, hogy magyar javaslatra uniós szinten szigorodhat végre a mézkeverékek származásának jelölése. Idén talán dönt róla az Európai Bizottság. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában