Helyi közélet

2023.07.06. 10:00

Nem múlik a vita a tűzijátékról Makón

Még messze van augusztus 20-a, de az egyik makói témájú közösségi oldalon máris kibontakozott a vita: legyen-e tűzijáték a Maros-parti városban? A vélemények megoszlanak – úgy tudjuk, idén nem marad el a látványosság.

Szabó Imre

ILLUSZTRÁCIÓ: Cseh Gábor

Kell-e tűzijáték?

 – ezt az örök vitatémát dobták be az egyik, Makóhoz köthető közösségi oldalon, vélhetően annak apropóján, hogy bejelentették: augusztus 20-án Budapesten Európa legnagyobb tűzijátékát rendezik meg, illetve hogy Szegeden a napokban már került sor hasonlóra – igaz, azt egy magánember születésnapjának tiszteletére rendezték meg.

Makón a pirotechnikai parádé igazán tavaly vált vitatémává. Akkor eredetileg úgy volt, lesz tűzijáték augusztus 20-án. Farkas Éva Erzsébet ezzel kapcsolatban az ünnepre készülődve azt mondta, nem lesz nagyszínpad a város főterén a nemzeti ünnepen, és az ebből eredő megtakarítás bőségesen fedezi a 15 percnyi tűzijáték bruttó 2 milliós költségét. 

A nemzeti ünnep hagyományos, méltó megünnepléséhez hozzátartozik a tűzijáték

 – érvelt a polgármester. 

Aztán a pirotechnikai látványosság mégis elmaradt: a természet szólt közbe. A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal történt egyeztetést követően, a bizonytalan időjárási körülmények miatt arra a döntésre jutottak a szervezők, hogy a lakosság biztonsága érdekében a Csanád vezér térre tervezett tűzijátékot elhalasztják. Később, a szeptemberi Hagymafesztivál idején aztán bepótolták, az R-Go együttes koncertje után durrantak a rakéták.

A mostani, közösségi oldalon zajló vitában egyébként inkább a tűzijáték ellenzői szólaltak meg változatos érvekkel, a támogatók nagyrészt távol maradtak tőle. Az ellenzők az állatok, illetve a betegek védelmére hivatkoztak, felesleges pénzkidobásnak nevezve az attrakciót, és olyan is akadt, aki más típusú látványosságot javasolt helyette. A támogatók meg arra hívták fel a figyelmet, hogy amikor megrendezik, mindig sok nézője és nagy sikere van, valamint hogy nagy hagyománya van és más országokban is szokás ilyet tartani. 

Információink szerint idén lesz tűzijáték augusztus 20-án Makón.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában