Hódmezővásárhelyen konferenciával emlékeztek a Trianon utáni újjáéledés folyóiratára

2023.08.05. 19:40

100 éves a Napkelet

„100 éves a Trianon utáni újjáéledés folyóirata, a Napkelet” címmel rendezett szombaton Hódmezővásárhelyen konferenciát a Vásárhelyi Történelmi Kör, ahol szó esett Szentmihályi Szabó Mária íróról is, akinek a nagyapja, Szabó Mihály, Hódmezővásárhely első polgármestere volt.

Kovács Erika

A Vásárhelyi Történelmi Kör szervezte a konferenciát, aminek a Mátyás utcai Olvasókör adott otthont. Fotó: Kovács Erika

 

A Napkelet folyóirat centenáriumát ünnepeljük. A magyar történelemben az irodalom mindig is nemzetmegtartó erőként jelent meg. Az I. világháború és a trianoni sokk átélése után megint egy olyan időszak következett az ország életében, amikor minden elveszettnek tűnt. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter elsőként vetette fel, hogy valamit tenni kellene. Tormay Cécile a Séta a Szentmihályi parkban című novellájában fogalmazta meg, hogy ebben a helyzeten nem könyvet kell kiadni egyszer, hanem folyóiratokat rendszeresen, mert ahogy Goethe is mondta, az igazságot mindig ismételni kell

 – mondta a Napkelet születésével kapcsolatban Nagy Gyöngyi történész. A Napkelet szervezése már 1921–22-ben kezdődött, a szerkesztését Tormay Cécile vállalta, aki akkor már Európa-szerte híres író volt. Addigra a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségét, a MANSZ-ot is megalakította.

Egy nagy létszámú női tábor állt Tormay Cécile mögött. Ha a Napkeletről beszélünk, a MANSZ-ot sem lehet megkerülni, hiszen a tagként jelenlévő asszonyok az olvasóközönség egyik bázisát adták, illetve a terjesztésben is segítettek. A Napkelet első száma ugyan még 1922 decemberében megjelent, de a megalakulását 1923-tól számítják. A ’40-es évekig hatalmas karriert futott be

 – emelte ki a történész.

A konferencián Jobbágy Éva, a Tormay Cécile Kör alapító elnöke „77 évig tabu volt: Klebelsberg revüje a Napkelet”, Földesdy Gabriella színháztörténész „Németh Antal kritikusi és szerkesztői tevékenysége a Napkeletben” címmel tartott előadást, Domonkos László író pedig a Napkelet Németh László-i népiségéről és neonacionalizmusáról beszélt, Hantó Zsuzsa történész Révay Mór Jánosné naplójáról értekezett, Nagy Gyöngyi történész pedig egy vásárhelyi vonatkozású napkeletes írónő, Szentmihályiné Szabó Mária munkásságát vázolta fel, aki számos történelmi regényt írt, de a családja történetét is papírra vetette. Mint kiderült, a nagyapja, Szabó Mihály Hódmezővásárhely első polgármestere volt 1849-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában