Csongrád-Csanád vármegye

2023.08.31. 07:00

Az országos átlag alatt a vármegyei városok internet ellátottsága

A nagyobb városok és agglomerációjukat leszámítva Csongrád-Csanád vármegyében a lakások vezetékes internettel való ellátottsága az országos átlag alatt volt valamivel a tavalyi népszámláláskor. A KSH még Hódmezővásárhelyen is a 73 százalékos hazai átlag alatti ellátottságot mért, igaz, kisebb települések ennél sokkal jobb arányt tudnak felmutatni.

Varga Anna

Az országos átlag alatti volt tavaly ősszel a vezetékes internetellátottság vármegyénk nagy részében. Illusztráció: Pezzetta Umberto

Közhely, hogy az internethasználat mára a mindennapok részévé vált. Ha a közelmúltra tekintünk vissza, akkor a koronavírus-járvány idején elrendelt intézkedések, cégeket vagy éppen oktatási intézményeket érintő döntések még nagyobb lendületet adtak a digitális megoldásoknak, gondoljunk csak a home office-ra, vagy éppen a digitális oktatásra. Igaz, nem csupán vezetékes interneteléréssel szörfözhetünk a neten vagy épp dolgozhatunk, netán tanulhatunk otthonról, de most ezeket az adatokat tekintjük át.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi népszámláláskor felmérte a lakások vezetések internettel való ellátottságát és megállapította, hogy 2022 őszén a lakott lakások 73 százalékában volt vezetékes net. Ez persze csak átlag, a fővárosban és nagyobb városokban, valamint agglomerációjukban ennél magasabb volt az arány, akárcsak a Közép-Dunántúlon vagy éppen hazánk északnyugati területein.

A KSH térképre tette a népszámlálás ezen adatait, amely alapján elmondható, hogy tavaly ősszel Csongrád-Csanádban a két megyei jogú városban összesen 78 ezer 856 lakásban volt vezetékes internet, a többi városban 28 ezer 134 ilyen lakás volt, míg a községekben 24 ezer 372. Arra is rákérdeztek a népszámláláskor, hogy hol nincs, ez Vásárhely és Szeged tekintetében 29 ezer 876 lakást érintett, a többi városnál 18 ezer 253-at, míg a kisebb településeken 22 ezer 595-öt. Az adatszolgáltatás egyébként erről szinte teljesnek mondható, ugyanis mindössze 176 lakásról nincs erről információ vármegyei szinten.

Ha a települési adatokat böngészünk, elmondható, hogy Szegeden – az országos átlagot meghaladóan – a lakások 79,5 százalékában volt vezetékes internet, míg Vásárhelyen 70,7 százalékukban. A vármegye többi városában az alábbi sorrend állatható fel: Szentes (69,9%), Makó (69,8%), Sándorfalva (69,7%), Mindszent (67,4%), Csongrád (65,4%), Kistelek (63,9%), Mórahalom (63,4%), Csanádpalota (61,7%).

Persze, nem a településtípus vagy -méret a mérvadó, és vármegyénkre is jellemző a KSH azon megállapítása, hogy a nagyobb városok agglomerációjában több lakásban volt tavaly ősszel vezetékes internet, mint az azoktól távolabb esőkben. Deszken például a lakott lakások 78,7 százalékában volt, ez az arány Algyőn 74,2 volt, Újszentivánon 73,2, míg Zsombón 76,5 százalék. Ezzel az előbb említett települések az országos átlagot meghaladták ezen a területen, míg Hódmezővásárhely nem.

Úgymond fehér foltok is akadnak azért, a térképet böngészve azt láttuk, hogy Nagytőkén mindössze 39,3 százalékos volt a vezetékes netellátottság a lakásokban, Eperjesen 40,4 százalék, vármegyénk legkisebb településen, Kövegyen pedig 51,3 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában