Gyufából épít maketteket a szegvári Körmendi Ferenc

2023.08.15. 09:00

Egy Sokol rádió végzett az Országház tornyával

Hosszú évek aprólékos munkájával, több százezernyi gyufából épít maketteket Körmendi Ferenc. Munkái újra láthatók augusztus 25-ig a vásárhelyi művelődési központban.

Tábori Szilvia

Körmendi Ferenc minden építményéhez alaprajzot, tervrajzokat használ a hitelességért. Fotó: Tábori Szilvia

Gyufákból építette meg Magyarország híres épületeit a szegvári hobbi makettkészítő Körmendi Ferenc. Alkotásai csupán augusztus 25-ig láthatóak a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első emeletén. A fővárosi Szent István Bazilika, a Nyugati pályaudvar, a nagymágocsi Károlyi-kastély, a szegedi dóm hiteles másolatához egyenként 3-400 ezer gyufa kellett. Körmendi Ferenc évtizedeket szentelt már annak, hogy megmutassa, türelemmel és kitartással csodát lehet művelni. A finom mozdulatokat igénylő hobbiját akkor sem adta fel, amikor az aznapi megterhelő fizikai munkától remegő kézzel látott neki vállalt feladatának. Egykor ugyanis hegesztőként dolgozott a vasútnál. 

 Évekig épül a makett, mégis két gyufát a legnehezebb összeragasztani.
Fotó: Tábori Szilva

Katona koromban a honvédségnél az volt a szokás, hogy aki tevékenyen töltötte el az idejét, azt békén hagyták, a heverészőket viszont munkára fogták. Egy budapesti barátommal közösen döntöttük el, hogy gyufából építünk dolgokat; elkezdtük hát gyártani az épületeket. Folyton foglalkoztunk valamivel, békén is hagytak bennünket

 – mesélte. Egykor vasutas volt édesapja, nem véletlen, hogy Ferenc egy több méteres terepasztalra gyufából készítette el a szentesi vasútállomás épületét. Utána a szegedi Fogadalmi templomot, majd onnantól nem volt megállás. 

Fotó: Tábori Szilva

A feladat érdekessége, hogy a legnehezebb két szál gyufát összeragasztani. De az alaprajzot, tervrajzokat, fotókat beszerezni sem könnyű, anélkül viszont képtelenség hitelesen dolgozni 

– mondta. 

Fotó: Tábori Szilva

A legapróbb darabokat két tűvel illeszti a helyére, de némely mozzanathoz csipeszt, szikét, vagy pengét használ, de legtöbbször szabad kézzel dolgozik. Az országház épületére egyszer egy Sokol rádiót ejtettek, azóta üveg vitrin védi az alkotásokat.

Érdemes kihasználni, hogy a művelődési központ a megszokottnál tovább tart nyitva tart a Szent István Napok és XVII. Borfesztivál idején: csütörtökig 15 és 23 óra között látogatható az épület, augusztus 18-án, pénteken 15 és hajnali 1 óra között, augusztus 19-én, szombaton 13 órától ismét hajnali egyig. Augusztus 20-án, vasárnap ismét 13-tól 23 óráig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában