Helyi közélet

2023.08.27. 16:20

Elbúcsúztak Brendan atyától Kisteleken – Galéria

Amanso Brendan Chika, vagyis Brendan atya mintegy 10 éve érkezett hazánkba, magyarul tanulta a teológiát, Kistelekre 2020 nyarán került, mint diakónus és pappá szentelése után a járási székhelyen kezdte első szolgálatát káplánként. Tökéletesen megtanulta nyelvünket, megszerezte a magyar állampolgárságot, idén hazarendelték – kedden hajnalban kel útra Nigériába –, vasárnap búcsúztak tőle a hívek.

Imre Péter Géza

Vasárnap szinte teljesen megtelt a Szent István király plébániatemplom a járási székhelyen, Brendan atyától búcsúztak, akit – Benjamin atyával együtt – nigériai elöljárója hazarendelt. Amanso Brendan Chika 3 esztendő után távozik Kistelekről, köszönt el a hívektől.

Búcsúszavak

– Büszkén mondhatom, szebben olvasol fel és szebben beszélsz papír nélkül magyarul, mint több honfitársad. Azért fogalmazok így, mert megkaptad a magyar állampolgárságot. Beilleszkedtél Szegeden és Kisteleken egyaránt – mondta prédikációjában Antal Imre plébános. Azzal folytatta: Brendan odaadta életét Istennek, ami segített az akadályok leküzdésében. 

– Akadtak, akik leragadtak a színednél, és nem ismerték meg a szíved. Pedig az a legfontosabb, és te kitetted elénk a szíved, akik észrevették és látták, megismertek. Minden kezdet nehéz, de a befejezés a legnehezebb, életed egy szakasza véget ért – folytatta főleg az előtte ülő Brendan atyához beszélve.

– A nagy emberek lábujjhegyen, csendben távoznak – akárcsak te –, azzal is tanítanak. Csendben, hogy ne csapjanak zajt, mert a szeretet nem lármás, nem csap zajt. Olyan legyél, amilyen lenni akarsz, legyél önmagad, mint nálunk, például mindig tisztelted, tiszteletben tartottad a másik embert. Sokakat a jelenlétükben is elfelejtenek, de akadnak, akiket a távolság ellenére megőrzünk a szívünkben. Isten veled!
 

Viszontlátásra!

– Tekintsük Kisteleket egyetemnek, megkaptam az alapokat és a három év alatt elvégeztem az „Antal Imre iskolában” a káplánképzőt. Egyébként a bőrszínem miatt nem ért hátrány, sőt, nagyon sok szeretetet kaptam – mondta bevezetésként Brendan atya az áldozást követően. Azzal folytatta:

– Az élet találkozásokról és búcsúkról szól, örültem, hogy találkozhattam veletek. Befogadtatok. Amennyire fáj, hogy menni kell, annyira örülök, hogy itt voltam, itt lehettem. Azt tartják, ahol a szívünk jól érzi magát, ott az otthonunk, a szívemnek nagyon tetszett ez a hely… Elmegyek, de még jövök vissza, látogatóba biztosan, hiszen magyar állampolgár is vagyok – sorolta elérzékenyülve. Végül közölte két kérését, „legyetek továbbra is ilyen kedvesek és segítsetek János atyának”. 
– Viszontlátásra! – köszönt el.

Kedves mondatok

A szertartás után, annak zárásaként a hívek képviselői pár kedves mondattal és ajándékkal köszöntek el Amanso Brendan Chikatól. De ezzel még nem ért véget a program: a templom oldalában – mivel bent keresztelő következett – aki akart személyesen is elbúcsúzhatott tőle. Sorban álltak. Pár szót váltottak vele, megsimították, megfogták a kezét. 

– Azért otthon, Nigériában is gondoljon ránk, imádkozzon értünk – kérte egyikük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában