A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

2023.08.02. 20:03

Fontos, hogy emlékezetünkben tovább éljenek – Fotók

A vásárhelyi önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Tanács tartott megemlékezést a Zsinagóga udvarán. A roma üldöztetés tragikus pillanatait idézték fel.

Tábori Szilvia

A roma holokauszt áldozataira emlékező eseményen a Kucu Banda közreműködött. Fotó: Tábori Szilvia

Fontos, hogy emlékezetünkben elevenen éljenek egykori roma nagyjaink, és hogy méltó módon emlékezzünk meg a roma holokauszt áldozatairól is. Hódmezővásárhelyen az önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Tanács tartott megemlékezést augusztus 2-án, szerdán, 17 órakor a Zsinagóga udvarán. 
Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: a faji, vallásbeli megkülönböztetés százezrek halálának okozója, összességében félmillióra tehető a roma áldozatok száma. 

Magyarországon, nemcsak a zsidóság, de a cigányság esetében sem negyven éve kezdődött a megkülönböztetés, hanem 1916-ban a kóborló romák nyilvántartásba vételével és megjelölésével, állami munkatáborba vitelével. 1928 után már cigány razziákat tartottak, 1938-ban pedig megbízhatatlanná nyilvánították a népcsoportot. 1943-tól után már kényszermunkatáborokba vitték őket, egy évvel később gettókba terelték őket 

– fogalmazott Márky-Zay Péter. 

Hozzátette: vásárhelyiként büszkék lehetünk arra, hogy a zsinagóga falára felkerült a roma áldozatokra emlékező tábla. Elmondta továbbá: az, hogy itt ma együtt emlékezik a zsidóság és a cigányság minden vásárhelyivel, csodálatos példája annak, hogy mitől lesz Magyarország egy összetartóbb, tisztességesebb, becsületesebb közösség.

 A polgármester beszédében aktuálpolitikai kérdéseket is érintett, kifejezetten az oktatásüggyel és a szegregációval kapcsolatban.
 
A magyarországi roma áldozatok száma becslések szerint 5 és 70 ezer között mozog, az összes európai romáé pedig megközelíti az 500 ezret. A romákat főként az au­­schwitz–birkenau-i cigány tá­­borba deportálták. A tábort 1944. május 16-án tervezték felszámolni, de a romák ellenálltak, így lett május 16. a roma ellenállás napja. Végül az auschwitz–birkenau-i cigány tábort 75 évvel ezelőtt, augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel: az SS-katonák 4000 romát gyil­­koltak meg. Csupán 3300-an maradtak életben.
A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának döntésével lett augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, amit az Európai Parla­ment 2015-ben nyilvánított hi­­vatalosan azzá.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában