Ópusztaszeren ünnepelt a vármegyei önkormányzat

2023.08.19. 18:56

Gémes László: Engedelmesség kell a kétkedés helyett - Galéria

Államalapításunkat ünnepelte szombaton Ópusztaszeren Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata. A rendezvényen díjakat adtak át, majd szétosztották a Magyarok Kenyere program búzájából sütött cipókat.

Timár Kriszta

A vármegye díjait is átadták az ópusztaszeri ünnepségen. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata idén is az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartotta augusztus 20-i ünnepi megemlékezését. A rendezvényen részt vettek a térség polgármesterei, valamint a vármegyei önkormányzat tisztségviselői is.

Farkas Sándor miniszterhelyettes beszédében kiemelte, a magyar nemzet történetének egyik legfontosabb ünnepe ez, hiszen a saját államiság létrejöttére emlékezünk.

Rögös út vezetett idáig. Géza fejedelem hozta meg a döntést, hogy a Kárpát-medencében kell letelepedni és hazát alapítani, művét pedig Szent István teljesítette ki. Ők a nyugati mintájú kereszténység mellett tették le a voksukat, mert a hosszú távú érdeket és nem a pillanatnyi jót tartották szem előtt

 – emlékeztetett.

 

Továbbra is keresztény hagyományokon nyugvó, független magyar nemzetet akarunk, ahol a törvény rólunk, nekünk szól, és ahol nem más mondja meg, mi a jó és a rossz. Elég egy rossz lépés, hogy szabadságunk, létezésünk a porba hulljon. A helytálláshoz ajdon a Jóisten erőt Szent István magyar követőinek

 – zárta gondolatait Farkas Sándor.

Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegye Közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott beszédében, hogy Szent István bátor döntése, vagyis az addigi vallás és életmód feladása nélkül nem lenne ma erős, önálló és független Magyarország. – Soha nem volt olyan fontos az egység, mint manapság. Nélküle a szuverenitás megőrzése lehetetlen. Hogy hova vezet a fellazulás, a kereszténység háttérbe szorulása, azt jól láthatjuk a nyugat példáján, amely gazdasági, erkölcsi és ideológiai krízisben van. Engedelmesség kell a kétkedés helyett, hinni kell a gyarapodás, a fejlődés képességében – közölte.

A beszédek után Gémes László adta át a vármegye kitüntető elismeréseit. Csongrád-Csanád Vármegye Alkotói Díjat kapott Lantos Györgyi, Fritz Mihály és Návay Sándor. Csongrád-Csanád Vármegye Egészségügyéért Díjat vehetett át Bodor Csaba és Furák József. A Csongrád-Csanád Vármegye Közrendjéért és Közbiztonságáért Díjat Juhász-Nagy Gábor és a Mórahalom Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapta. Csongrád-Csanád Vármegye Közigazgatásáért Díjjal ismerték el Sztantics Csaba, Tóth Flórián és Ivanovné Makovits Tünde munkásságát. Csongrád-Csanád Vármegye Közneveléséért Díjban részesült Kispéterné Kotogán Erzsébet, Csongrád-Csanád Vármegye Kultúrájáért Díjjal jutalmazták Pleskonics Andrást és Duka Félixet. A Csongrád-Csanád Vármegye Az év legeredményesebb tehetséggondozó pedagógusa Díjat Balog Emília kapta.

A díjátadást követően Antal Imre plébános szentelte meg az új kenyeret. Mint fogalmazott, amikor a kovászt a tésztával összekeverjük, az képes azt megkeleszteni, átformálni.

A kitüntetettek is kovászt jelentenek közösségük számára. De mindenki más is, aki a maga területén hozzáteszi a kovászt, kenyeret alkot, ami táplál 

– mondta. A megáldott kenyeret Makra József, Ópusztaszer polgármestere szegte meg, majd a program zárásaként a Magyarok Kenyere programban a vármegyében összegyűjtött búzából sütött cipókat osztották szét a jelenlévők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában