Csongrád-Csanád vármegye

2023.08.30. 11:30

Hat kiskorút kellett ellátni a mentőknek a SZIN-en

A hőségriadóról, a SZIN-ről, a 170 új járműről és a defibrillátorokról is szót ejtettünk szerdai podcastünkben Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával. Szombaton mindenkit a Városligetbe hívnak és várnak.

Kiss Anna

Hangai József mentőtiszt az új járművekről is beszámolt lapunknak. Archív fotó: Karnok Csaba

Mozgalmasabban telt az elmúlt hét nap az életmentők számára a megszokotthoz képest, hiszen vármegyei szinten 1272 esetben nyújtottunk segítséget, ebből Szegeden 603 esetet láttunk el

 – közölte szerdai Gyógyír podcastünkben Hangai József, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Kérdésünkre elmondta, az esetszám emelkedést főként hőségriadó okozta. A kedden érkezett hidegfront hatását szerda délelőttig egyelőre még nem tapasztalták, de felkészültek arra, hogy a megszokotthoz képest több magas vérnyomásos, szívérrendszeri, epilepsziás beteget kell majd ellátniuk és a szülések is beindulnak.

Az esetszám növekedéséhez hozzájárult még az is, hogy a múlt héten voltak a Szegedi Ifjúsági Napok, ahol 56 bajtársunk látott el szolgálatot. Összesen 39 esetben nyújtottunk segítséget, ebből 11 olyan eset volt, amikor a helyszíni ellátást követően kórházba kellett utalni a beteget. A többi problémát a helyszínen sikerült orvosolni. Egyébként javuló tendenciát tapasztalunk mind az esetszám, mind a kiskorúak ellátását illetően, hiszen idén már csak 6 kiskorút kellett ellátnunk a fesztiválon

 – osztott meg lapunkkal a legfőbb információkat.

Az elmúlt egy hétben nemcsak ellátások történtek az Országos Mentőszolgálat életében: új gépjárművekkel bővült a flotta, 170 ügyeleti járművet kapott az OMSZ. Ennek kapcsán Hangai József jelezte, az eddigi beszerzések során főként hordággyal felszerelt roham- és esetkocsikkal gyarapodtak, valamint személygépjárművekkel is gazdagodtak, amiket leginkább mentőorvosi kocsiként alkalmaztak.

A most beszerzett autók az új feladatainkhoz, vagyis a sürgősségi alapellátási ügyelethez tartoznak, tehát mind a 170 jármű ügyeleti autó lesz, amely az ügyeletet ellátó személyzetet juttatja majd a helyszínre. Felszereltsége nagyban hasonlít a mentőorvosi gépkocsiéra, de természetesen az ügyeleti rendszernek megfelelően lettek ellátva eszközökkel. Továbbá rendelkeznek terepleküzdési tulajdonságokkal, hiszen egy részük összkerék-, míg más részük első kerék meghajtású. Emellett ügyeltünk arra is, hogy a környezetet minél inkább kíméljük, ezért az egész ország területén közlekedő ügyeleti autók hibrid motorral lettek ellátva

 – magyarázta.

Gyógyír podcastünkben egyébként kitértünk még arra is, hogy nemcsak a mentők gyarapodtak a napokban, hanem 19 hazai töltőállomás is. Az OMV ugyanis az autópálya melletti üzemanyagkútjait a legmodernebb defibrillátorokkal látta el. Hangai József elmondta, miért tartják fontosnak ezt a lépést. Mindemellett pedig a szeptember másodikai budapesti mentő napról is beszélt, ott ugyanis különleges programokkal várnak mindenkit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában