Helyi közélet

2023.08.22. 08:20

Idén sem megy ki a szegedi halfesztiválra az Algyői Halászcsárda

Idén sem vesz részt a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon az Algyői Halászcsárda. Hétfőn leültünk egy halászlé mellé Barta László csárdagazdával, és az okokról kérdeztük.

Arany T. János

Nem hiányzik nekik az idegeskedés. Idén nem költözik ki az Algyői Halászcsárda konyhája a Huszár Mátyás rakpartra. Fotó: Karnok Csaba

Már a múlt héten folyamatosan csörgött a telefon az Algyői Halászcsárdában. A vendégek arról érdeklődtek, hogy hová települ majd ki a jövő hétvégén a csárda a XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. A válasz röviden az, hogy sehova. Marad ott, ahol van.

Nagyon sok munkával jár a kitelepülés. Megöregedtem. Az idei halfesztivál a huszonhatodik, huszonhárom fesztiválon ott voltam. Úgy indultam, hogy az volt a cél, hogy megmutassam az Algyői Halászcsárdát az embereknek. Úgy érzem, ez már sikerült. Szépen lassan felépítettük a csárdát, amit már nem kell kell bemutatni senkinek

 – magyarázta Barta László csárdagazda. Rövien azzal indokolta, hogy a tavalyi év után idén is távol marad a rendezvénytől, hogy neki ennyi elég volt.

Itt szépem megcsinálom a saját fesztiválomat minden nap, ahogy tette azt Oláh Dezső, aki sose volt kint a halfesztiválon

 – tette hozzá. (Oláh Dezső, a Kiskőrössy és a Jobb Mint Otthon Kisvendéglő egykori tulajdonosa a fesztivál története alatt egyszer sem ment ki halászlevet árulni.)

Nem kell már bemutatkoznia. Barta László azt mondja, ő helyben rendezi meg a saját halfesztiválját minden nap az Algyői Halászcsárdában. Fotó: Karnok Csaba

Barta elárulta, rengeteg idegeskedéssel telt számára az a néhány nap, hiszen az egész vendéglőt kiköltöztette minden alkalommal a Huszár Mátyás rakpartra, ahol a többi vendéglátóhellyel ellentétben terített asztal várta a vendégeket, akiket felszolgálók szolgáltak ki.

Nem egyszerű kitelepülve kialakítani egy éttermet. Itt kényelmesebb körülmények között kapja meg a vendég a halászlevet

 – mutatott körbe Barta László.

Huszonnégy bográccsal kezdték

A jövő hétvégén huszonhatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált a folyó két partján. 2020-ban a koronavírus-járvány idején csak úgynevezett mini halfesztivált rendeztek a csárdák a saját portájukon. 2021-ben a járvány miatt teljesen elmaradt a nagy múltú és népszerű rendezvény, aminek ötlete még 1997-ben pattant ki Frank Sándor csárdagazda és a Roosevelt téri halászcsárda akkori vezetője, a nemrég elhunyt Ferenczi Dezső fejéből. 1997. szeptember 20-án, szombaton rendezték az első halfesztivált, amelyen huszonnégy bográcsban főtt az étel. A házigazda Roosevelt téri Halászcsárda mellett részt vett a rendezvényen a Botond, a Bounty, a Royal, az Égő Arany, a Fehértói halászcsárda, a Gulyáscsárda, a Hági, a Potyka, az Algyői Halászcsárda is. Lapunk szombati számában részletesen írunk a több mint negyed évszázados múlttal rendelkező fesztiválról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában