Szegedi hírek

2023.08.30. 16:20

Ismét főispán nélkül marad a vármegye?

Lemondott főispáni tisztségéről Róth Márton – ez a kedd este közzétett Magyar Közlönyből derült ki, ami szerint augusztus 31-ig marad a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal élén. Arról azonban egyelőre nem számoltak be, hogy szeptembertől ki tölti majd be a posztot vármegyénkben.

Kiss Anna

Róth Mártont tavaly november elsejétől nevezte ki főispánná, vagyis kormánymegbízottá Orbán Viktor miniszterelnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára. Azért volt szükség minderre, mert a korábbi kormánymegbízott, Juhász Tünde az Építési és Beruházási Minisztérium közigazgatási államtitkára lett május végétől. Akkor öt hónapig nem állt senki a vármegyei hivatal élén, most nem tudni, meddig marad vezető nélkül az intézmény.

Róth Márton korábban a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa volt, később a római magyar nagykövetség diplomatájaként tevékenykedett. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, az Irodalom- és Kultúratudományi Bizottságnak, valamint a Magyar Dantisztikai Társaságnak is. Ebből eredően nem meglepő, hogy főbb kutatási területe az itáliai reneszánsz és barokk irodalom, a 15. és 16. századi itáliai utópiák, az olasz-magyar kapcsolattörténet és az olasz posztmodern irodalma. Munkásságát már több díjjal is elismerték, először 2014-ben a Pedagógusok Kutatói Pályadíjával tüntették ki, akkor még a Radnóti tanára volt, majd 2015-ben az olasz Premio Internazionale Galilei alapítvány a Premio Maria Cianci nevű díjával ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában