Domaszék

2023.08.24. 11:00

Lélekben töltekeztek a hölgyek

Koós Kata

Az ünnep hajnalán egy csokornyi rózsával a kezükben egy útszéli keresztnél imával kezdték a napot a lelkinap résztvevői. Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Az egyházmegye 9 településéről érkeztek résztvevők a Szeged-Csanádi Egyházmegye nőknek hirdetett lelki napjára, amelynek Nagyboldogasszony ünnepén a domaszéki Stella Maris Vendégház adott otthont. 

A szervezők lapunknak elmondták, a tanyavilág kiváló lehetőséget biztosított az egybegyűlteknek, hogy kilépjenek a hétköznapok elfoglaltságaiból, és az ima különböző formái, az elcsöndesedés, az egymáshoz való elfogadó kapcsolódás útján ünnepeljék Mária mennybevételének napját.

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

A programban hangsúlyosak voltak a keresztény körtáncok, amely imamód több résztvevő számára addig ismeretlen volt. A második tánc egy finn miséből származott, amelynek kezdő sora „Jöhetek úgy, ahogy vagyok”. A szervezők kiemelték, több résztvevő hölgyre nagy hatást gyakorolt annak megtapasztalása, hogy a körben nem kellett elvárásokat teljesíteni. Nem volt baj, ha valaki elvétette a lépést, a kör megtartotta, és segítette, hogy visszataláljon a közösségbe, az élet körforgásába, amelynek középpontjában Jézus Krisztus áll, akit a körben a szentelt gyertya szimbolizált.

A legnagyobb erőfeszítést az okozta nekem, hogy elhiggyem, hogy elfogadtok a botladozásaimmal, a ritmusból való kieséseimmel, az iránytévesztéseimmel együtt. Nemcsak a táncban tapasztaltam meg, hogy jöhetek úgy, ahogy éppen vagyok, hanem hallgathatok, szólhatok, kérhetek, elhúzódhatok, de közeledhetek is anélkül, hogy magyarázattal tartoznék

 – mondta egy résztvevő. 

Mária jelképeként a rózsa bukkant fel a program több elemében, például a természetbe induló zarándokséták alkalmával mondott rózsafüzérekben, a Máriához szóló rózsás dalokban és táncokban, a kör közepén álló rózsacsokorban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában