A Z generáció már nem oktatható hagyományosan

2023.08.10. 14:30

Majdnem 200 millióért vásárol számítógépeket a HSZC

Mintegy 5 ezer diákot érint, hogy majdnem 300 új asztali számítógépet kaptak a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Iskolái. Az önerős beruházás összértéke 190 millió forint.

A HSZC minden iskolájába jut a majdnem 300 új számítógépből. Fotó: HSZC

Több szempontból is fontos lépés, hogy a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum mind a hét iskoláját új asztali számítógépekkel szerelik fel a szeptemberi tanévkezdésre. Hegedűs Zoltán kancellár úgy fogalmazott: hét intézményük 15 tantermébe kerülnek majd a magas minőségű számítógépek, összesen 293 darab. Az önerős beruházás összértéke 190 millió forint.

Vásárhelyen két intézményben már átadtak 86 eszközt; azok közül a nagyobb teljesítményű i7-es gépeket az Eötvös-iskola informatika ágazatában tanulók használják majd. A szentesi Pollák meglévő gépparkja már eleve fejlettebb, oda ezúttal 10 új eszközt juttattak. Kincses Tímea főigazgató viszont azt hangsúlyozta: a HSZC iskolái közül három intézményben, a szentesi Pollák Technikumban,  a makói Návayban és a vásárhelyi Eötvösben választható az  informatika és távközlés ágazat. De a tantermek digitalizációja minden tanórán fontos, hiszen a  digitális kompetencia, a versenyképes szaktudás ma már elengedhetetlen a munkaerő piacon. Valóban fontos, hogy a legkorszerűbb géppark szolgálja a diákok oktatását. 

A szakmai oktatásban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a legtöbb területen mostanra nyolcvan százalékos az automatizáció, ez érinti sok más mellett a  termelést, a karbantartást, az ügyvitelt, szállítást és értékesítést is. Fontos, hogy korszerű legyen a tanulók tudása

 – hangsúlyozta Kincses Tímea. A főigazgató arra is rámutatott, hogy a Z generáció tagjai már nem oktathatók hagyományos módon, fontos a digitális tananyag, az ahhoz szükséges szoftverek, az oktatóknak pedig új módszertant kell alkalmazni. Ehhez kapcsolódik, hogy a szakképzés megszerzésekor interaktív vizsgát tesznek a tanulók, tehát teljesen megszűnt a papíralapú vizsgáztatás. A korszerű géppark ehhez elengedhetetlen, ötezer diákot érint nagyjából, a papír alapú vizsga megszűnt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában