Puskás László: A törzsvendégek elköszöntek, a túlvilágon emelik poharaikat

2023.08.01. 12:13

Nem bírta tovább a szegedi kocsma, végleg lehúzták a rolót

Bezárt a szegedi Szent István tér egyik ikonikus vendéglátóhelye, a Csomi kocsma. A kultikus és egykor nonstop Négylépcsős 8 és 14 óra között gazdasági okokból bezár. Az egykori Propeller ma Concept Bisztró viszont előre menekült, több év munkájával új vendégkört célzott meg és hatalmas összeget fordított fejlesztésre és felújításra.

Arany T. János

Végleg bezárt a Szent István téri Csomi kocsma. A székek, asztalok helye múlt hét óta üresen tátong. Fotó: Karnok Csaba

Veres János, a szegedi vendéglátás egyik nagy öregje, az egykori, még a Csongrádi sugárúton lévő Diófa tulajdonosa már közel tíz éve, 2014 nyarán megmondta, hogy a kiskocsmák felett egyszerűen eljárt az idő.

Ezek a vendéglátó-ipari egységek, csakúgy, mint az emberek, öregszenek és elhalnak. Magyarországon beállt a polgári vendéglátás halála, csak még nem látjuk a ravatalt

 – nyilatkozta lapunknak közel egy évtizede. Veres szerint az „egyszerű” fizetések és nyugdíjak mellett az emberek többsége még egy kisfröccsöt sem engedhet meg magának. 

Ezt az állítását látszik alátámasztani, hogy a múlt héten végleg lehúzta a rolót a Szent István tér egyik kultikus helye, a Csomi kocsma. Az utcafrontra kitett asztalok és az azoknál üldögélő törzsvendégek már-már elválaszthatatlan részévé váltak a térnek. A székek, asztalok helye most üresen tátong. Vasárnap még tudunk beszélni az üzemeltetővel, akik épp kipakolt a kocsmából, de nem akart nyilatkozni. Információink szerint gazdasági okai vannak a bezárásnak. Úgy tudjuk, a vendégkör már az üzemeltetés költségeit se tudta kitermelni, és a kocsma fölött lakók is sokat panaszkodtak a helyre. Többet nem fognak. 

Kávéból és üdítőből a pultos bérét sem tudják kitermelni.Gazdasági okokból szűkített a nyitvatartás a Négylépcsősben. Fotó: Karnok Csaba

Hasonló pletykák kezdtek el terjedni a szintén népszerű Négylépcsősről, de ebben az esetben nincs ok az aggodalomra. Bár az egykor a  nap 24 órájában nyitva lévő hely már nem nonstop, temetni egyelőre nem kell.

Gazdasági okokból szűkített a nyitvatartás. A reggel nyolc és délután kettő közti hat órában a kávéból és üdítőből a pultos bérét sem tudjuk kitermelni. Ez inkább éjszakai hely

 – magyarázta Bánfi Csaba, a nagykörút és a Kálvária sarkán álló kocsma üzemeltetője. Hozzátette, Szeged egyik legrégebbi kocsmáját csak nem kéne elveszíteni.

Az egykori Propeller a Kölcsey és Kárász utca sarkán az utolsó belvárosi kocsma volt, ma már Concept Bisztró néven várja a vendégeket. Az üzemeltető, Holecska Norbert azt mondta, hosszú évek kemény és tudatos munkájának ért be most a gyümölcse a felújított hellyel. 

19-re lapot húzott. Az egykori Propeller a Kölcsey és Kárász utca sarkán az utolsó belvárosi kocsma volt, ma már Concept Bisztró néven várja a vendégeket. Fotó: Karnok Csaba

 A belvárosi, negyed osztályú helyek elveszítették vendégkörüket. A törzsvendégek már régen elköszöntek és a túlvilágon emelik poharaikat, a fiatalok pedig nem kocsmáznak. Ahová nagytaták járnak, oda nem megy be egy fiatal

 – magyarázta a szegedi vendéglátás legendás alakja, Puskás László. A vendéglátós szakember példákat is hozott az új, fiatal vendégkör megcélzására: a Bárkát és a Campust emelte ki. Puskás szerint gazdasági szempontból nagy előny ha egy vendéglátóhely magántulajdonban van. 

Ha nem a bérlő üzemelteti a helyet, akkor az IKV Zrt. 30 százalékot tesz rá a  bérleti díjra. Én szurkolok minden vendéglátós kollégának, hogy talpon tudjon maradni ezekben a nehéz időkben

 – tette hozzá Puskás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában