Helyi közélet

2023.09.10. 10:29

A falu lakóinak munkája is benne van Kübekháza új bölcsődéjében

Ismét a falu összefogásával valósult meg egy beruházás Kübekházán. Bár a pályázaton elnyert összeg és az önkormányzati önerő együttesen sem volt elég az intézmény befejezésére, a lakók adományainak és kétkezi munkájának köszönhetően hétfőtől megkezdi működését az intézmény.

Timár Kriszta

Hétfőtől vehetik birtokba a kicsit a kübekházi bölcsődét. Fotó: Török János

Hétfőn megnyílik Kübekháza bölcsődéje A településen működik óvoda és iskola is, a legkisebbeket azonban eddig más településre kellett vinniük a szülőknek. Pályázati forrásból és jelentős önkormányzati önerővel azonban megépülhetett, szombaton pedig ünnepélyesen át is adták az új, 12 férőhelyes intézményt, amelyben egy csoportszoba és egy fejlesztő szoba, valamint egy árnyas, füves udvar áll a kicsik rendelkezésére.

A Fióka-Lak Bölcsőde – ahogyan Molnár Róbert polgármester fogalmazott – a közösségi összefogás erejét mutatja. Hiszen a pályázaton elnyert 170,3 millió forint csupán az épület felhúzására volt elég. Ez egyébként nem volt zökkenőmentes: a koronavírus-járvány idején zajlott az építkezés, amikor nem lehetett téglát kapni. Aztán a vas építőanyag hiánya, majd az építőipari anyagárak hozták nehéz helyzetbe az önkormányzatot. 

Fotó: Török János

Végül kaptunk 20 millió forint kiegészítő támogatást, ám ez az összeg sem volt elég arra, hogy bölcsődénket be tudjuk fejezni. Így bevontuk a munkafolyamatokba a falunk lakóit, a közfoglalkoztatott és hivatali munkatársainkat. Építettek kerítést, öntözőrendszert, telepítettek gyepszőnyeget, növényeket, készítettek konyhabútort, mini motocross pályát a gyerekeknek, szúnyoghálót, festettek, gletteltek, korlátot építettek, függönyt varrtak, virágkompozíciókat kötöttek, és még a bölcsőde logóját és arculati elemeit is ők tervezték és készítették 

– sorolta a polgármester, aki úgy saccolja, az önkormányzat 10 millió forintos önereje mellett legalább ekkora összértéket képviselnek a falu lakóinak adományai és munkájuk értéke.

Marótiné Balogh Zita kistérségi bölcsődevezető a megnyitón elmondott beszédében hangsúlyozta, az intézmény szakmai programjául és működésének lényegének egy idézetet választottak: "A gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat". Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása főigazgatója megígérte, jó gazdái lesznek az intézménynek, Polner Eörs, a Csongrád-Csanád vármegye közgyűlésének alelnöke pedig egy áldást mondott, amelyet a Hargitán olvasott.

Az átadást követően zenés, játékos családi napot tartottak az iskolaudvarban, ahol hot doggal, fánkkal, akadálypályás ugrálóvárral és buborékfocival várták a résztvevőket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában