Több millió forint összértékű trófeát állítottak ki Sándorfalván

2023.09.08. 16:13

A migránsok már az őzbakok agancsának szépségét is rontják – Galéria

Több mint 200 trófeát állítottak ki pénteken délelőtt a sándorfalvi Pallavicini kastélykertben, melyek összértéke több millió forint. Ezek mindegyikét az Alsó-Tisza-menti tájegységben lőtték. Az érdeklődők láthatták itt az idei legtöbb pontot elért őzbak agancsot is, melyet Apátfalván ejtettek el.

Timár Kriszta

Több mint 200 trófea díszítette a Pallavicini Kastély kertjét. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Az Alsó-Tisza-menti tájegységben 2023-ban terítékre hozott őzbakok trófeamustráját tartották pénteken délelőtt a sándorfalvi Pallavicini kastélykertben. Ezt a szakmai programot 2017 óta minden évben más helyszínen tartják meg azzal a céllal, hogy a helyi vadásztársaságok be tudják mutatni teljesítményüket, illetve szakmai tapasztalatcserére legyen lehetőségük. Pinjung Emil tájegységi fővadász beszédében kiemelte: ez a vármegye legnagyobb szakmai rendezvénye, melyen elsősorban hivatásos vadászok és vadásztársasági vezetők vesznek részt.

Szervezetünk támogat minden olyan rendezvényt, ami a szakmaiság fejlődését segíti

 – hangsúlyozta Hevér Zsolt, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének kamarai titkára. Hozzátette: a tájegységben 45 vadászatra jogosult gazdálkodik. A cél, hogy az itt dolgozó szakemberek fejlődését elősegítsük, igaz, hogy a magyar vadgazdálkodás már most is a világ élvonalában van.

dr. Szirovicza Róbert, a Csongrád-Csanád vármegyei Kormányhivatal vadászati felügyelője elmondta, április 15. és augusztus 31. között vármegyénkben 2455 őzbakot ejtettek el. Két tájegységre oszlik ez a terület, az Alsó-Tisza-mentiben ebből 1401-et lőttek, melyek közül 169 trófea érmes lett. A mustrára több mint 200 trófeát hoztak el. 

A legnagyobb tömegű agancsot viselő bakot Deszken lőtték: amely értéke több mint 2 millió forint volt. Ezt a trófeát sajnos most nem láthattuk, mert a külföldi elejtő, már hazavitte. Nem ez volt azonban a legmagasabb pontszámot kapott agancs: azt az 547 grammos trófea kapta, melyet Apátfalva területén ejtették el. Ezt meg is lehet tekinteni a mustrán

 – tette hozzá.

Szél István, a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal vadászati szakügyintézője kiemelte: a jó trófeákat nem csupán az határozza meg, milyen a vad élőhelye, hanem az is, mennyire tudnak a területen háborítatlanul élni. 

 A migránsok miatt nem tudnak megfelelően pihenni, szaporodni, mivel feldúlják élőhelyüket. Komoly nyomás nehezedik tehát mostanában a vadra, melyet legkevésbé a gímszarvas tud tolerálni

 – hívta fel a figyelmet.

A rendezvény házigazdájának, a Sándorfalvi Vadásztársaságnak az elnöke, Szirovicza Tibor a rendezvényen arról beszélt, hogy ők a 3400 hektárnyi területükön évente 45 őzbakot, egy dámbikát és két borjút ejtenek el. 

Gazdálkodásuk alapja az őzgazdálkodás, de a dám állomány is szépen gyarapodik, ez lesz a következő irány

 – beszélt a jövőről. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában