Szorgalmazzák a jogsértő állapot megszüntetését, a békesség helyreállítását

2023.09.20. 20:30

A református egyház zsinata kiáll az ótemplomiak mellett

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségi Tanácsa támogatja a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközséget az iskolája zavartalan működéséért folytatott küzdelmében. Erről közleményt adtak ki.

Kovács Erika

Eddig a Petőfi utca 6. alatt zajlottak az iskola táncórái, de az önkormányzat lezárta a használt helyiséget. A közgyűlés kedden arról döntött, hogy az iskola 2024. július 31-ig ingyen használhatja a Bessenyei tánctermét. Ezt egyébként az iskola soha nem kérte és másképp már megoldották a foglalkozásokat. Fotó: Török János

Mint lapunk arról beszámolt, a vásárhelyi önkormányzat, a törvény rendelkezése ellenére, nem adja tulajdonba a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházkerületnek a Petőfi utca 6. szám alatti iskolát. A Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola több osztálya az épület emeleti részében tanul, a földszinten néhány helyiséget raktárként, egyet táncteremként használtak. Az önkormányzat nyáron az épület tornatermében játszóház kialakításához kezdett. Márki-Zay Péter polgármester élő videóban jelentkezett be a helyszínről és kijelentette, a reformátusok szándékosan akadályozzák a játszóház építését, a Szőnyi illegálisan használta a földszint egy részét, amit az iskola cáfolt. Pár nappal később társasházzá nyilvánították az épületet, a fideszesek szerint azért, hogy adminisztratív eszközökkel akadályozzák, hogy az egyházközség megkapja az épületet. Egy nappal a 30. tanév megnyitása előtt pedig az önkormányzat lecserélte az iskola által használt földszinti termeken a zárat, ott hamarosan biztonsági őröket is alkalmaznak.

Az elmúlt hetek történéseire reagált a zsinat.

A Magyarországi Református Egyház közössége és vezetése szorgalmazza a jogsértő állapot megszüntetését, a békesség helyreállítását. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa támogatja a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközséget iskolája zavartalan működéséért folytatott jogos küzdelmében. Az egyházközség az általa fenntartott Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, illetve Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola részére igényelte Hódmezővásárhely önkormányzatától azokat a nevelési és oktatási feladatai ellátását szolgáló ingatlanokat, amelyek a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján neki biztosítottak. Az önkormányzat döntésével nemcsak a közfeladatot szolgáló tulajdon átadását akadályozza, hanem a tanévkezdéstől a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanulócsoportjainak egy részét fizikailag is kizárta az épület használatából, annak ellenére, hogy a korábbi megállapodások alapján ott évek óta folyik tanítás

 – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában