Az augusztus 20-i pirotechnika körül is cirkusz alakult ki Hódmezővásárhelyen

2023.09.06. 10:00

A tűzijáték alatt locsolni kellett a gimnázium gumiborítású udvarát

A vásárhelyi önkormányzat és az Ótemplomi Református Egyházközség között három fronton dúl a háború: a templom mögötti védfal kibontása, a Petőfi utca 6. szám alatti épület és az augusztus 20-i tűzijáték miatt.

Kovács Erika

Illusztráció.

Fotó: DM

Az önkormányzat közpénzből finanszírozott hírportálja azzal gyanúsította meg az egyházközséghez tartozó Bethlen Gábor Református Gimnáziumot, hogy 

furcsa véletlenek sorozata

 miatt, kis híján meghiúsult a tűzijáték. A portál úgy fogalmazott, több mint valószínű, hogy szándékos akadályoztatás történt, amit cáfolt az intézmény gondnoka.

Mivel a városháza tornyát a felújítás miatt körbeállványozták, ezért onnan nem lehetett kilőni a rakétákat. Az önkormányzatnak más helyszínt kellett keresnie. Ez pedig az Alföld Galéria parkolója lett, ami a Bethlen gimnázium szomszédságban van. A kilövőállványt a gimnázium kerítésétől néhány méterre állította fel a pirotechnikai cég.

A „szándékos akadályoztatást” a portál abban látta, hogy pár nappal korábban az iskola földmérőkkel kimérette és körbeszalagozta azt a területet, amit az önkormányzat korábban a tulajdonukba adott, majd a tűzijáték napján valaki a szalagot áttette az állvány túloldalára. Azt is furcsának találták, hogy augusztus 20-án este megjelent a helyszínen a gondok.

Králik Csaba gondnok tudomása szerint augusztus 18-ig sem a gimnázium, sem a fenntartó nem kapott hivatalos tájékoztató levelet a polgármesteri hivataltól a tűzijátékkal kapcsolatban, amely rögzítette volna a lebonyolítás végleges helyét és a biztonsági kockázatokat.

A gondnok felkészült a több mint 500 négyzetméter felületű, gumiborítású sportpálya és az augusztusi viharban megrongálódott, több négyzetméteren nyitottá vált fa tetőszerkezet védelmére. Augusztus 20-án este kinyitotta azokat a kapukat, amelyek, ha tűz üt ki, szabaddá tették volna a tűzoltók útját. Ez volt az oka az ottlétének. A kapu kinyitásakor szembesült azzal, hogy a pirotechnika egy részét, a gimnáziummal nem egyeztetve, az intézményhez tartozó területre telepítették. Králik Csaba kijelentette, sem szóban, sem a magatartásával nem utalt arra, hogy akadályozza a tűzijáték megtartását. Vita alakult ki közte és a polgármesteri hivatal munkatársai között, ami személyeskedővé vált, vádaskodtak vele szemben és a gimnázium fenntartóját szidalmazták. A tűzijáték alatt a sportpályát locsolnia kellett a pályára hulló izzó darabok miatt, közben forró por lepte be a gimnázium udvarát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában