Helyi közélet

2023.09.07. 20:30

Embercsempész-vadászatba kezd Mórahalom a rendőrséggel

A rendőrséggel, a polgárőrséggel és a mezőőrökkel közösen fékezik meg az embercsempészeket Mórahalmon. A szervekkel csütörtökön egyeztetett erről Nógrádi Zoltán polgármester, aki ezt követően sajtótájékoztatót tartott a legfontosabb döntéseikről.

Kiss Anna

Nógrádi Zoltán tájékoztatta lapunkat a legfontosabb intézkedésekről. Fotó: Karnok Csaba

Ásotthalom után Mórahalom is fellép az embercsempészekkel szemben. Nógrádi Zoltán városvezető beszámolója szerint az elmúlt időszakban igencsak fokozódó migrációs helyzet minősége átalakult a jól működő embercsempész-hálózatok térségünkben való jelenléte miatt. Hozzátette, a hálózatok működése olyan intenzitású, hogy az a helyi társadalom szempontjából is kockázatokkal jár. Éppen ezért csütörtökön egyeztetést tartottak a városházán a rendőrséggel és a polgárőrséggel, az eredményeket pedig sajtótájékoztatón ismertették. 

A polgármester közölte, közös javaslatokat fogalmaztak meg a rendészeti szervekkel. Az első és egyik legfontosabb, hogy az embercsempész-hálózatok működési rendjéről tájékoztatják a politikai és a rendészeti vezetőket. Igen széleskörű információval rendelkeznek arról, hogy hogyan működnek helyben a hálózatok, hol jelennek meg annak a tagjai, hol van a találkozóhelyük és a megállóhelyük, miről lehet őket felismerni és milyen árulkodó jelek mutatják a jelenlétüket. Például pontosan tudják azt, hogy olyan helyeken állnak meg és gyülekeznek, ahol ingyen Wifi-hálózat van, nincs térfigyelő kamera és van nagyméretű autók tárolására, közlekedésére alkalmas hely.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere
Fotó: Karnok Csaba

Nógrádi Zoltán kiemelte, kommunikációs fórumot szeretne szervezni a vármegye országgyűlési képviselőivel, valamint a polgárőrség országos vezetőivel is együttműködést szeretne, mivel az ő működési rendjükben is új módszertanra van szükség a migráció megváltozott minősége miatt.

Még nagyobb figyelmet fordítanak a jövőben arra, hogy minden olyan autót felismerjenek, minden olyan rendszámot közvetítsenek a rendőrök felé, amely az embercsempész-hálózathoz tartozik. Ezért arra kérik a civileket, hogy ahogyan eddig is tették, jelezzék a mezőőrök felé, ha gyanús autót látnak vagy gyanús mozgást tapasztalnak a városban, hiszen így minden fontos információ a rendőrség birtokába tud jutni.

Mindemellett pedig a rendőrség kezdeményezi az olyan posztok felállítását, amik javítják a közlekedésbiztonságot, valamint olyan módszereket alkalmaznak majd, amelyekkel korlátozni tudják az embercsempészeket. Ezekről egy későbbi egyeztetésen határoznak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában