Szegedi hírek

2023.09.02. 14:00

Halászlében úszik a rakpart és a Partfürdő – Galéria

Hal nélküli halászlevet is kóstoltunk a 26. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon szombaton. A rakparton és a Partfürdőn is készült a magyaros étel, a 7 ezer adagos nagy bográcsban szombat délig már a második adag halételt főzték meg. A paprikát idén is ejtőernyősök hozták.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Három napon át minden a halról és a halászléről szól a Huszár Mátyás rakparton, sőt, szombaton a Partfürdőn is: míg előbbi helyszínen a vendéglátóhelyek tulajdonosai, szakácsai készítik az ízletes halételt, addig a túloldalon civilek, cégek, pártok ragadtak fakanalat szombat délelőtt. Így tett a Mentés Másként Alapítvány is, azonban ők hal nélkül készítették el az ételt, amely a Vegán Hallatlan Hallé nevet kapta, készítője pedig Dér Lilla szakács, aki unicorns_are_vegan néven az Instagramon is elérhető, oldalán pedig a vegán hallé receptje is megtalálható.

Az alapítvány önkéntese, Gyarmati Dorka lapunknak elmondta, az étel alapja a padlizsán, a halízt pedig az alga adja, sőt, a tetején úszkálnak pirított padlizsánszeletek, amik hasonlítanak a halászlé tetején úszó pontyra. Elárulta, egyre nagyobb az érdeklődés az ételük iránt, a Partfürdőn főző csapatok vegán, vegetáriánus tagjai is megkóstolták a hallatlan hallevet.

A szegedi Fidesz standjánál azonban már halból készült az ebéd, mintegy 300 meghívott vendégnek készítettek halászlevet. Tápai Péter, a párt szegedi alelnöke elmondta, barátok, családtagok, támogatók, segítők és aktivisták ültek egy asztalhoz, és annak érdekében, hogy a szálkával való küzdelem helyett több idő jusson a beszélgetésre, közösségépítésre, filézett halból készítettek ebédet. Megjegyezte, több mint tíz éve jelen vannak az eseményen, volt olyan évük, amikor az utolsó cseppig elfogyott az étel.

Eközben a rakpartra két ejtőernyős szállt le a 26. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál hatalmas bográcshoz, ők szállították ugyanis a paprikát a halászléhez. Hatalmas tömeg várta az érkezésüket, a leszállást követően pedig tapssal jutalmazták meg a bátor ejtőernyősöket.

Frank Sándor főszervező, Venesz-díjas mesterszakács úgy véli, a 26 év alatt a szegediek és az idelátogatók szívügyévé vált az esemény és az, hogy egyenek egy igazi, bográcsban főtt magyaros ételt. Kérdésünkre elmondta, hetekbe teltek az előkészületek, 50-60 kollégája dolgozott azért, hogy minden rendben legyen. Beszámolt arról is, hogy 600 kiló makói hagymát pucoltak meg, hiszen a hatalmas bográcsban a fesztivál alatt többször készítenek el egyszerre 7 ezer adag halászlevet. Ottjártunkkor már a második adagot főzték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában