Helyi közélet

2023.09.28. 12:51

Hamarosan teljesen elkészül a gyálai holtág rehabilitációja

Befejeződött a Gyálai Holt-Tisza 3 kilométeres szakaszának mederrendezése. Hamarosan zárul a 18 kilométeres vízfelület teljes rekonstrukciója is, melynek köszönhetően az ismét egybefüggő lesz.

Timár Kriszta

A medret kikotorták, hamarosan fel is töltik a holtágszakasz teljes területét, így igazi horgászparadicsommá válik. Fotó: Török János

Elkészült a gyálai holtág 3 kilométeres szakaszának kikotrása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósította meg a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” elnevezésű európai uniós projektet, melynek célja a természetes folyásirány visszaállítása, a holtág teljes, több mint 18 kilométeres szakaszának összekapcsolása, a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása, valamint az érintett lakosság egészséges életfeltételeinek javítása.

Ennek részenként 2,8 milliárd forintból megvalósult a Gyálai Holt-Tisza mederrendezése, a Hattyasi szivattyútelep reverzibilissé alakítása és új vízkivételi mű létesítése, új vízkormányzó műtárgy beépítése és a meglévő műtárgyak felújítása. 

Ez a projekt a vízgazdálkodási infrastruktúra megújító projektelem, melynek célja, hogy a korábbinál sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban lehessen a holtág teljes vízforgalmát biztosítani 

– mondta el Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. 

Fotó: Török János

A rekonstrukció előtt ugyanis 25 kilométerről, Algyőről vezették a holtágba a vizet, 5 szivattyú közbeiktatásával, rendkívül drágán. A projektből megépült egy vízkivételi műtárgy a Tiszára, így onnan közvetlenül lehet beengedni vizet.

A holtág több évtizedes vízkormányzási gyakorlata miatt néhány helyen a partvonal errodálódott. Ezeken a szakaszokon helyreállító munkálatokat végeztünk, illetve olyan partvédő műveket építettünk, hogy a több évtizeden keresztül stabil maradjon. Ahhoz pedig, hogy a vízállapotok folyamatosan jók legyenek, és erről meg tudjunk győződni, monitoringhálózat-fejlesztést hajtottunk végre, mely a vízhozamot és vízminőséget is nyomon követi. Ez lesz a fenntarthatósági lába a projektnek, melynek másik nagyon fontos eleme a fekete víz nevű szakaszában felhalmozott iszap eltávolítása vagy tisztítása. Ez egy másik, több mint 4 milliárd forintos projektben zajlik, mely egy hónap múlva zárul. Ha az is befejeződik, a teljes, megújult Holt-Tiszát tudjuk átadni

 – tájékoztatott Kozák Péter.

Fotó: Török János

A holtág a rekonstrukció előtt kényszerűségből szakaszokra lett osztva, melyek természetellenesen el is lettek választva egymástól.  A projekt végére viszont visszaállítják az eredeti állapotot, vagyis azt, hogy a teljes holtág 18 kilométeres szakasza egybefüggő lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában