Megjelent a CCU/S Fehér Könyv a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumának gondozásában

2023.09.09. 16:45

Hulladékból erőforrássá válhat a szén-dioxid - Galéria

A szén-dioxid leválasztásának, hasznosításának és tárolásának témáját járták körül az úgynevezett CCU/S Fehér könyv alkotói, amelynek megszületése nagyban hozzájárulhat hazánk klímacéljainak megvalósításához. A szegedi kötetbemutatón az energiaügyi miniszter és az innovációért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Koós Kata

Szabó Gábor hangsúlyozta, a klímaproblémának nem lehet nem tudományon alapuló megoldása. Fotó: Gémes Sándor

Szombaton mutatták be a nyilvánosságnak a Szegedi Tudományegyetemen a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumának gondozásában, az SZTE Greennovation Center és az IFUA Horváth & Partners Kft. együttműködésével megjelent, úgynevezett CCU/S Fehér Könyvet, amely a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás technológiáinak témakörét járja körül, elsődleges célja pedig a vonatkozó hazai ipar szakmai megalapozása.

A workshopon Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetmért Alapítvány kuratóriumi elnöke leszögezte, hogy a klímával kapcsolatban baj van. Hangsúlyozta, nem tudományon alapuló megoldása nincs a problémának, és csak a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható megoldás lehet hatékony. Kiemelte, a Fehér könyv ilyenfajta tudáson alapszik. 

Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese hozzáfűzte, a kötet interdiszciplinárisan járja körbe a problémát. 

A hazai energetikapolitika céljait, aktualitásait foglalta össze előadásában Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Kitért arra is, hogy a rendszerváltás óta 37 százalékkal csökkent hazánk szén-dioxid kibocsátása. Magyarország vállalta, hogy 2030-ig további 13 százalékos csökkenést ér el. Ezen cél elérésének fontos mérföldköve a Fehér könyv. 

Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár a kutatás-fejlesztés-innováció zöld átállásban betöltött szerepéről tartott előadást. Elmondta, idén is meghirdették a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap programstratégiáját, amelynek keretében 80 milliárd forint értékben hirdetnek pályázatokat. A következő hetekben indítják azt a 35 milliárd forintos fókuszterületi pályázatot, amely a digitalizációra, a zöld átállásra és az egészségügyre fókuszál. 

Ebben a pályázatban is ösztönözzük, hogy az egyetemek, a nagyvállalatok és a kis- és középvállalati szektor közös projektek mentén hajtson végre olyan innovatív projekteket, amelyek a társadalmi, energia- és egészségpolitikai kihívásokra reflektálnak

 – mondta. 

A Fehér Könyvet Janáky Csaba, a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumának szakmai vezetője mutatta be a megjelenteknek. Elmondta, a dokumentum kiindulási alapot szolgáltathat a gazdasági szereplőknek a számukra legmegfelelőbb dekarbonizációs stratégia kidolgozásában. Egyik első nagy lépése lehet annak a szemléletváltásnak, amely a szén-dioxidra már nem mint hulladék, hanem mint erőforrás tekint. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában