Sok helyen 35-40 centiméterig teljesen száraz a termőföld

2023.09.19. 10:00

Idén ősszel porba vetnek a gazdák

Hódmezővásárhely külterületén, Kútvölgyön lefotóztunk egy, a szántóföldön munkát végző traktort, ami hosszú, több tíz méteres porcsíkot húzott maga után a szélcsendes időben. Akkora port kavart, hogy amikor a traktoros a földszakasz végén megfordult, a munkagépet egyáltalán nem lehetett látni.

Kovács Erika

A talaj, a kevés csapadék miatt, rendkívül száraz. Ezt a traktort Kútvölgyön fotóztuk. Hatalmas porcsíkot húzott maga után. Készítettünk olyan fotót is, amikor elveszett a porban… Fotó: Kovács Erika

Rossz ómen ez, azt jelzi, hogy hiába hullott a tavalyinál több eső, hatalmas az aszály. Ha nem lesz változás, idén ősszel is porba vetnek a gazdák. 

Idén eddig csak 218 milliméter esőt kaptak a földjeik

Úgy néz ki, hogy bennünket továbbra is elkerül az eső

 – mondta Kovács György, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. növénytermesztési és állattenyésztési igazgatója.

Fotó: Kovács Erika

Vasárnap is reménykedtünk az égi áldásban, de csak a városban esett, a szántóföldekre, legalábbis a mi területeinken, nem jutott csapadék. Pedig óriási szükségünk lett volna rá. Tíz millimétert meghaladó eső már több mint két hónapja nem hullott nálunk

 – fogalmazott Kovács György, aki megnézte a csapadéknaplóját, hogy pontos adatokkal szolgáljon. Idén januártól augusztus végéig összesen 218 milliméter csapadékot mértek. Tavaly még rosszabb volt a helyzet, akkor 180 milliméter esőt kapott csak az a térség. A 218 milliméter is nagyon kevés.

A repce ki sem kelt

A csapadékhiány miatt a nemrég betakarított napraforgónk hektáronként csak 1,5-2 tonnát hozott az elvárt 3-3,5 tonnával szemben, jóval az önköltség alatt tudjuk ezt a keveset is eladni. A repcét már 1 hónapja elvetettük, de nem lesz belőle semmi. Nem kapott annyi esőt, hogy kikeljen. Borzalmasan nehéz a talajművelés is, mert kemény a föld, „eszi a gépeket”

 – tudtuk meg Kovács Györgytől. 35-40 centiméterig nincs a talajban víz, úgyhogy valószínűleg porba vetnek ősszel. A gabona kicsit „türelmesebb”, mint a repce, ha megázik, kikel, de nem használ neki, ha sokáig kell vegetálnia. 

Fotó: Kovács Erika

A csatorna kiszáradt, még a medrében lévő növények is elpusztultak

Rostás Péter Székkutas alpolgármestere, aki a civil életben maga is gazdálkodik. Véleménye szerint is óriási gondok alakultak ki a csapadékhiány miatt a mezőgazdaságban.

Hogy milliméterre pontosan mennyi csapadék hiányzik a földből, nem tudom, de gondolom, jó példa erre, hogy a Kakasszéki csatorna nemhogy kiszáradt, de a medrében lévő növények is kipusztultak. Pedig a csatornára nem ez a jellemző. Mára már nemcsak a növények szenvednek, hanem a vadon élő állatok is, mert nem tudnak inni. Én Székkutason az I-es kerületben gazdálkodom és lakom. Ott megmondani sem tudom, hogy mikor volt utoljára eső. A por belep mindent, már ablakot nyitni sem lehet a tanyán. Nehéz idők jönnek a mezőgazdaságra

 – mondta Rostás Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában