Helyi közélet

2023.09.21. 08:20

Kiállítás esküvői és lakodalmi kellékekből

Október közepén esküvői és lakodalmi tárgyakból, emlékekből nyílik kiállítás Kisteleken. Az eseményt a Covid19-világjárvány halasztotta erre az esztendőre, és az elképzelések szerint összekapcsolják a gasztronómiai fesztivállal.

Imre Péter Géza

Illusztráció: Fehér Gábor

Még szeptember 25-ig várjuk azoknak a kistelekieknek és környékbelieknek a jelentkezését, akik 20. vagy 21. századi esküvői, lakodalmas tárgyakkal rendelkeznek és szívesen felajánlanák azokat egy tematikus kiállításra. Nem örökbe, kölcsönbe kérjük, vigyázunk rájuk és sértetlenül adjuk majd vissza a tulajdonosának 

– mondta bevezetésként Vass Rózsa szervező. A tárlat A helyi identitás és kohézió erősítése Kisteleken pályázat egyik programja és a koronavírus-járvány miatt halasztódott idénre.

A tárlat a Lakodalmi kellékek, relikviák Kistelekről és környékéről a 20-21. századból nevet kapta a „keresztségben”, és a rendezők például menyasszonyi ruhát, fátyolt, újasszony ruhát, vőfélykönyvet, vőfélybotot, fényképeket, vendégvirágot, meghívókat, jellegzetes ajándékokat, lakodalmi díszeket és díszítéseket várnak. Természetesen rendelkeznek már ilyenekkel, a meglévő anyagot egészítenék ki, hogy minél érdekesebb, sokszínűbb és elevenebb legyen a kiállítás.

Az előkészületek nyolc-kilenc hónapja kezdődtek, és már felajánlások is jöttek, például olyan famíliától, ahol három-négy vőfély volt a családban, tőlük is kaptunk tárgyakat, de már meghívók is érkeztek. Rendező csapatunk tagja Nagy Netta néprajzkutató, aki már több kiállítást rendezett, jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik 

– sorolta Vass Rózsa. 

Elmondta: a helyszín még bizonytalan, ő a Klebelsberg Művelődési Központot javasolja, amelynek nagytermében akár két hétig-egy hónapig is megtekinthetnék az érdeklődők a tárgyakat. A kiállítás az elképzelések szerint október közepén nyitna, és az előzőekből adódóan október végéig-november közepéig lenne látogatható. A szakember hozzáfűzte, ebben az időszakban még szeretnének tető alá hozni egy kézimunka kiállítást is.

A legfontosabbat ne felejtsük: akiknek esküvői, lakodalmi tárgyak vannak a birtokában és felajánlaná azokat, a 30/685-4551-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail-címen jelentkezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában