Helyi közélet

2023.09.03. 10:19

Makón jöttek össze az aikidosok

Látványos harcművészeti bemutatóval, majd Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjével, illetve Nébald György olimpiai és világbajnok vívó, a Honvédelmi Sportszövetség alelnökének megnyitó beszédével kezdődött szombaton délelőtt a makói Glorius szállóban a 8. Aikido Konferencia. A távol-keleti eredetű küzdősport művelői, tisztelői évről évre találkoznak a Maros-parti városban.

Szabó Imre

konferencia látványos harcművészeti bemutatóval indult a Makó Budo Klub és a Szegedi Aikido Kultúra Egyesület jóvoltából. Fotó: Szabó Imre

 Az első hasonló rendezvényt az európai szövetség 2014-es, Magyarországon megrendezett éves közgyűléséhez kapcsolódva szerveztük meg Hódmezővásárhelyen, mert ott van az Aikido Szövetség Magyarország székhelye – emlékezett vissza Márton Imre, a szervezet elnöke. A cél az volt, hogy a távol-keleti eredetű küzdősport művelői, tisztelői ne csak edzéseken vehessenek részt, hanem hasznos elméleti ismeretekkel is gyarapodjanak. A második konferenciát már Makón rendezték meg, és azóta az összes többit is

 – szombaton már a nyolcadikat.

Nébald György olimpiai és világbajnok vívó, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke a Délmagyarországnak megnyitó beszéde előtt a küzdősportok jelentőségét méltatta. Azt mondta, fontos, hogy a fiatalok megszeressék a sportot, váljon életformájukká és élethosszig műveljék is. – A cél az, hogy tudjanak tenni önmagukért, közvetlen környezetükért, családjukért, és ha kell, a hazájukért is – mondta. Erre alkalmas az aikido, a vívás, de bármilyen más, kitartást és állóképességet igénylő sportág is.

Az aikido egyébként Magyarországon a hetvenes évek második felében jelent meg, és jelenleg mintegy 25 ezren művelik. Az, hogy már évek óta Makón rendezik meg a konferenciát, annak köszönhető, hogy a városban él Márton Imre, az aikido egyik hazai meghonosítója, aki nagy munkát végez a szövetségben. A konferencia résztvevői a nap folyamán előadásokat hallgathattak meg szakemberektől többek között a japán kultúráról, az önvédelem jogi megítéléséről, a gerincvédelemről és a harcművészet történetéről.

Épülnek a sportközpontok

– Van a kormánynak egy határozata arról, hogy 16 járási központban épüljön honvédelmi sportközpont. Ezek közül néhány már áll is – mondta Nébald György. Emlékezetes: ezek egyikét Makón, a Rákosi út mentén jelölték ki, a munka azonban egyelőre nem kezdődött meg, jelenleg a közbeszerzés fázisánál tart a beruházás. A Honvédelmi Sportszövetség alelnöke ezekről azt mondta, lőtérrel és tatami elhelyezésére is alkalmas küzdőtérrel is rendelkeznek, azaz a küzdősportok számára is lehetőséget jelentenek. A későbbiekre célként tűzték ki, hogy minden vármegyében legyen legalább egy ilyen komplexum. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában