Százával jelentkeztek a Lynx programra

2023.09.15. 20:30

Már képzik Vásárhelyen a Hiúzokhoz szükséges csapatot

Tábori Szilvia

Elindult a kiképzés és felkészítés a vásárhelyi helyőrségben. Fotó: MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár/Búz Csaba

Százával jelentkeztek a honvédelmi tárca toborzására, amellyel személyzetet keresnek a Hiúz páncélozott harcjárművekre. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán szeptember 11-én úgy nyilatkozott, a követelményeket úgy határozták meg, hogy „azok mennek át, akik fizikailag és fejben is a leginkább alkalmasak erre a feladatra". Ugyanakkor azok számára is lesz ajánlata a honvédségnek, akik nem felelnek meg a feltételeknek, hiszen embert nem engednek el.

A Lynx programra jelentkezők alapkiképzése szeptember 13-án parancsnoki köszöntővel indult a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál. A reggeli sorakozón Molnár Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka hangsúlyozta, hogy az előtte állók nagy tiszteletet érdemelnek, mert vették a bátorságot, kiléptek a komfortzónájukból és beléptek egy hierarchikus rendszerbe. 

Fotó: MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár/Búz Csaba

A jelöltek a katonai pálya megkezdéséhez szükséges minden foglalkozást teljesítenek a nyolc hetes alapkiképzésen: lesz lőkiképzés, harcászat, vegyvédelmi-műszaki ismeretek, fizikai felkészítés, alaki kiképzés.  

A nyitottság és a rugalmasság azok a képességek, amelyek mindenképp szükségesek. Már csak azért is, mert lesz, akire logisztikai területen számítunk, esetleg felderítőként, vagy tüzérként. Az alapkiképzés végén javaslatot teszünk, hogy milyen beosztásban szolgálhatnak tovább a felkészítést sikeresen teljesítők. Ezzel minden jelöltnek a legmegfelelőbb beosztást, munkakört találjuk meg

 – mondta lapunknak nemrégiben Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában