Helyi közélet

2023.09.20. 20:00

Mutatjuk, hol lesznek ügyeletek a vármegyében

Hét településen lesz háziorvosi alapellátási ügyelet a vármegyében, valamint három helyszínen sürgősségi ügyelet is működik majd. Lakjon a beteg bármely településen Csongrád-Csanádban, betegközpontú ellátásban részesül az új ügyeleti rendszer által októbertől.

Kiss Anna

Hangai József számolt be az új ügyeleti rendszer vármegyét érintő tudnivalóiról. Fotó: Gémes Sándor

Október elsejétől elindul vármegyénkben az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, ahogyan azt már szerdai lapszámunkban és keddi podcastünkben is jeleztük. A rendszerrel, telephelyekkel, működési időkkel, hívószámmal kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartott Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa, aki kiemelte, betegközpontú, két komponensű ellátás lesz a vármegyében is. Közölte, az új rendszert azért hozták létre, hogy egységes és minőségbiztosított, visszakövethető ellátásban részesüljenek a betegek, ha ügyeleti ellátást vesznek igénybe.

Hangai József elmondta, a kétkomponensű rendszer azt jelenti, hogy háziorvosi alapellátási ügyelet és sürgősségi ügyelet is működik. Hétköznapokon 16 és 22 óra között, hétvégente és ünnepnapon pedig 8 és 14 óra között háziorvosi alapellátási ügyelet lesz a vármegye 7 pontján: Csongrádon a József Attila utca 1., Kisteleken a Kossuth utca 17., Makón a Vorhand Mózes tér 1., Mórahalmon a Kölcsey u. 2., Szegeden a Kossuth Lajos sugárút 15-17. – bejárat a Szilágyi utca felől –, Hódmezővásárhelyen a Dr. Imre József utca és Szentesen a Sima Ferenc utca 29-33 szám alatt. Emellett sürgősségi ügyelet hétköznap 22 és 8 óra, hétvégén és ünnepnapon pedig 14 és 8 óra között működik majd Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Szentesen. Mindegyik vegyes ügyelet lesz, de a már megszokott módon továbbra is fogadják a beteg gyermekeket a szegedi és a szentesi gyermekügyeleten.

Mint kiderült, személyesen is kérhető orvosi ellátás, de célszerű előtte a 1830-as hívószámot tárcsázni, a hívásokat ugyanis egészségügyi szakember fogadja, aki segíteni tud abban, hogy szükséges-e az ügyeletre bemenni vagy kimegy a beteghez az ügyeletes személyzet, esetleg olyan súlyos a probléma, hogy mentőt küld a pácienshez. Fontos, hogy sürgős, életet veszélyeztető esetnél továbbra is a 112-őt kell hívni.

A mentőtiszt kérdésünkre elmondta, a mentők számára nem jelent plusz terhet az új rendszer, sokkal inkább tehermentesítő lesz, hiszen ha elegendő, akkor nem mentő, hanem az ügyeletes személyzet megy ki a beteghez. Mind az irányítótéren, mind a szakdolgozói téren új személyzet áll szolgálatba, a háziorvosi ügyelet ellátásához pedig szerződést kötnek a háziorvosokkal, ez jelenleg is folyamatban van. Emellett új eszközök és járművek segítik a betegközpontú ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában