Helyi közélet

2023.09.27. 17:23

Színvonalas a neurológiai ellátás Szentesen is

Suki Zoltán

Archív fotó

Fotó: Czerkl Gábor

Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza 

– mondta a stroke tüneteinek korai felismeréséről Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója, akit a szentesi kórház integrációja óta eltelt negyedév tapasztalatairól beszélt egy interjúban az egyetem honlapján.

A professzor elmondta, hogy az integráció után úgy kezdték szervezni a szentesi betegellátást, hogy ami a szegedi klinikán elérhető, az Szentesen is elérhető legyen. Szerinte ez mostanra sikerült is, vagyis a városban élő és Szentes környéki, mintegy 80 ezer embernek csaknem ugyanazokat a feltételeket tudják biztosítani mind infrastrukturálisan, mind műszerezettségben, mint a régióközpontban, Szegeden.

Az interjúból az is kiderül, hogy a szentesi Centrumban nemcsak a stroke ellátás történik magas színvonalon, de más neurológiai betegségek, például a migrén, az epilepszia, gerincbetegségek vagy fájdalmak kivizsgálására is adottak a körülmények. A zavartalan és biztonságos betegellátás két járóbeteg rendelésen történik, a hét minden napján. Ez azért is fontos, mert így a betegeknek nem szükséges Szegedre utazniuk ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzéséhez.

Klivényi Péter beszélt arról is, hogy stroke gyanújakor nem szabad várni a háziorvosra vagy éppen arra, hogy alvással a tünet elmúlik. Ilyen figyelemfelkeltő tünet, ha valaki gyengének érzi a végtagját, nem tudja megemelni a kezét vagy a lábát. Ha beszédzavart tapasztal, elhúzódik a szája, aszimmetrikussá válik az arca. Ilyenkor érdemes minél előbb értesíteni a mentőszolgálat munkatársait. A mentésirányítók specifikus kérdésekkel pontosítják, hogy mennyire súlyos a baj. Ez azért nagyon hangsúlyos, mert csak az első 24 órában van lehetőség bármiféle beavatkozás elvégzésére, és azon belül is minden egyes perc számít. Minél hamarabb ér a beteg az ellátóhelyre, annál több idegsejt menthető meg. Ehhez pedig a feltételek már Szentesen is adottak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában