Helyi közélet

2023.09.27. 18:25

Új lakossági támogatás kidolgozását fontolgatják Makón

Varga Ferenc alpolgármester indítványára egy koncepciót dolgoz ki az önkormányzat, hogy a rossz állapotban lévő lakóházak felújítására nyújtson a város kamatmentes kölcsönt. Ezzel az önkormányzati lakásokra várók számának csökkenését is szeretnék elérni.

Nagy Szabolcs

Tovább bővítené Makó a lakossági támogatásokat. Fotó: Nagy Szabolcs

Rászorulók számára javasolta mintegy 3-400 ezer forint lakásfelújítási támogatás biztosítását Makó alpolgármestere a szerdai testületi ülésen. Varga Ferenc szerint ezzel nagyrészt elkerülhető lenne, hogy a rossz állapotú ingaltanok lakhatatlanná váljanak, mert ilyenkor a tulajdonosaik – más választásuk nem lévén – rendszerint az önkormányzathoz fordulnak bérlakást kérve.

Az alpolgármester a testületi ülésen indítványához hozzáfűzte, elsősorban kamatmentes kölcsön kidolgozását javasolja a városvezetésnek. A képviselő-testület támogatta az indítványt, Farkas Éva Erzsébet polgármester kijelentette, az önkormányzat munkatársai hamarosan összeállítanak egy koncepciót, amely a testület elé kerül majd, és ha azt elfogadják, akkor a következő évtől kezdve történhet meg a bevezetése ennek a lakossági támogatásnak.

A képviselő-testület az ülésen elfogadta a Helyi Építési Szabályzat módosítását is annak érdekében, hogy megkezdődhessen a Hagymatikum Gyógyfürdő mellett lévő Szent János téren mintegy 90 új parkolóhely kiépítése.

Döntés született arról is, hogy Makó jövőre is csatlakozik a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz, erre a jövő évi költségvetésben ugyanannyi forrást, 8 millió forintot tervez elkülöníteni az az önkormányzat, mint idén. Elhangzott: legutóbb 115 pályázó volt, az Egyenlő Esély Bizottság mindegyiküket havonta 5 ezer forint támogatásban részesítette.

A testületi ülésen a képviselők meghallgatták a Makói Óvoda és a Makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum beszámolóját, a polgármester emellett tájékoztatást adott a város több fontos folyamatban lévő, vagy előkészítés előtt álló beruházásáról is. Ebben elhangzott, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte a makói ipari park közműfejlesztését célzó beruházás közbeszerzési eljárását, amelyre a kormány 5,8 milliárd forint támogatást biztosított a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában