Helyi közélet

2023.10.19. 11:22

15 éve temették újra Koszta Józsefet és feleségét

Darók József

Koszta József és felesége díszsírhelye. Fotó: Nagy Zsolt

Az alföldi festészet egyik legnagyobb alakja volt az 1861-ben Brassóban született és 1949-ben Budapesten elhunyt Koszta József. Az európai hírű művész mégis Szentesen, a város határában találta meg új otthonát, művészete ezen a tájon érett be. A magyar állam az újonnan alapított Kossuth-díjjal 1948-ban ismerte el munkásságát. Végakarata azonban nem teljesülhetett, mivel szentesi földben szeretett volna nyugodni.

Neves halottaink kutatása során még 2007-ben a Tájak Korok Múzeumok Koszta Klubjának vezetője, Lantos Imre rájött arra, hogy Koszta József évtizedekig jeltelen sírban nyugodott a Kerepesi temetőben, míg sírköve a művészparcellába került, ahová a szentesi városvezetők jártak –tévesen – koszorúzni. A klub felkutatta és gondozta a sírt, illetve kapcsolatot keresett más szervezetekkel, hogy végleges és méltóságteljes megoldás szülessen. Közben Szeifert Annának, a művész feleségének sírját csaknem hatvan évvel a halála után fel akarták számolni a szentesi Kálvária temetőben.

Ezek a fejlemények indították el az Együtt Szentesért Egyesület, a Koszta Klub és az önkormányzat által kezdeményezett folyamatot, amely két évet vett igénybe. Az első körös elutasítás után második nekifutásra sikerült exhumálni, majd hazaszállítani és végleges nyughelyre helyezni a művészt, immáron feleségével együtt díszsírhelyet kaptak. A város lakossága mintegy 240 ezer forinttal támogatta az újratemetési ceremóniát, amely 2008. október 25-én zajlott ünnepélyes körülmények között.

Szombaton 15 órától tartanak megemlékezést a Kálvária temető díszparcellájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában