A kormány több mint 200 millió forinttal támogatta a képzőközponti létrehozását

2023.10.26. 16:40

A digitális agrárium szakembereit Csongrádon is képzik

Az idő szele a mezőgazdaságban is folyamatos fejlődést igényel, és a szakképzésben is a digitális tudás fejlesztése a cél – hangzott el Csongrádon, ahol Nagy István agrárminiszter jelenlétében adták át az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpontot.

Darók József

Az agrárszakképzési centrumban a digitális mezőgazdaság szakembereit képzik. Fotó: Darók József

Az agráriumot érintő, exponenciális ütemben zajló technológiai változásokhoz, fejlődéshez kell igazítani az agrárszakképzést, és az ágazatott vonzóvá tenni a fiatalok számára – közölte Nagy István agrárminiszter. 

Fotó: Darók József

A tárcavezető hangsúlyozta, úgy kell növelni a képzés színvonalát, hogy az olyan tudást biztosítson a fiataloknak, amelyet a munkaerőpiacra kilépve azonnal hasznosítani tudnak. Ebben a legnehezebb feladat olyan lehetőségeket biztosítani a fiatalok számára, amelyben folyamatosan együtt tudnak a technológiával fejlődni. Kiemelte, ebben a folyamatban jelent mérföldkövet a most átadott képzőközpont, amelyet a kormány 205,5 millió forinttal támogatott és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum koordinálásával valósult meg.

Nagy István emlékeztetett, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeibe ebben az évben 50 százalékkal többen iratkoztak be a tavalyi évhez képest. Mint mondta, az országos tendenciáknak megfelelően pedig itt is a legnépszerűbb az agrárágazat. 

Beszédében kitért arra is, az agráriumban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika és a high-tech eszközök használata egyre elterjedtebb. Ennek oka, hogy ezek segítségével optimalizálhatók a termés növekedését meghatározó körülmények. 

Ma már nem tudjuk azt csinálni, mint tegnap. Az ipari drónok segítségével lehetőség van a földterület felmérésére, a növények állapotának figyelésére, a föld nedvességtartalmának mérésére, a permetezés hatékonyabbá tételére. A technológia alkalmazásával versenyképesebbé, fenntarthatóbbá válhat az ágazat, és ellensúlyozható a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiány

 – részletezte a miniszter.

Fotó: Darók József

Nagy István kiemelte, ebben a digitalizációs átállásban jelentenek kulcsszerepet a csongrádihoz hasonló beruházások és modernizációs programok. Ezek segítségével ugyanis tovább erősödhet az a tendencia, amely még több fiatalt fordít az agrárium irányába.

 Az átadott épületben bemutató órát is tartottak, a tanulók azt is szemléltették, milyen biztos kézzel bánnak a drónokkal és szimulátorokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában