Új mesterszakok indulnak a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon

2023.10.09. 17:30

A jövő növényorvosai a kártevők ellen harcolnak

A mezőgazdasági kihívásokra reagálva három új mesterszak indul a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. A jövő növényorvosait, környezetgazdálkodási agrár-, illetve természetvédelmi mérnökeit képzik.

Tábori Szilvia

Hallgatói és munkaerő piaci igényekre reagálva három új mesterszak is indul a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karon. Archív Fotó: Kovács Erika

Alkalmazkodva az új kihívásokhoz, igazodva a munkaerőpiaci és a hallgatói igényekhez, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara új mesterszakokat indít. A mostanra hagyományosnak tekinthető vidékfejlesztési agrármérnöki képzés mellett a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a természetvédelmi mérnöki, illetve a növényorvosi szakok közül választhatnak az érdeklődők. Az első kettő nappali mellett levelező tagozaton is folytatható, a növényorvosi szakhoz viszont csak nappal tanrendben lehet csatlakozni.

Évről évre egyre több kártevővel küzdenek a növénytermesztésben, a kertészeti kultúrákban. A speciális képzés azért is csak nappali tagozatos, mert rendkívül gyakorlatorientált

 – nyilatkozta lapunknak Komarek Levente, az SZTE Mezőgazdasági kar oktatási dékánhelyettese. Elmondta, hogy a növényorvosi mesterképzést sikeresen elvégző hallgatók elhelyezkedhetnek a közigazgatásban, mezőgazdasági vállalkozásoknál, illetve irányíthatják saját gazdaságukat. A szakemberek kiválóan ismerik a növények termesztésének kockázati tényezőit, köztük a károsító szervezeteket. Utóbbiak megjelenésekor olyan védekezési módszert választanak, amelynek a legkisebb környezeti és humán-egészségügyi kockázata.

A környezetgazdálkodási szakmérnökök feladata sok egyéb mellett a környezeti szemléletű gazdálkodás, a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása és fejlesztése. A megfelelő gyakorlat elsajátításával kezelni tudják a regionális, sőt a határokon átnyúló agrár és környezeti konfliktusokat. Feladataik közé tartozik a természetes biológiai alapú környezetvédelmi technológiák tervezése, fejlesztése, kivitelezése és ellenőrzése.

A természetvédelmi mérnökök azon dolgozhatnak majd hazánkban és külföldön is, hogy hatékonyan érvényesítsék a természetvédelmi elveket és előírásokat. A végzettek elhelyezkedhetnek a közigazgatásban, civil szervezeteknél, természetvédelmi, vad- és halgazdálkodási, vadászati, halászati és horgászati szakigazgatási szerveknél, vagy vállalhatnak vezető szerepet vadasparkokban, állat- és növénykertekben például. A felsoroltak mellett irányítóként vehetnek részt a természetvédelem területén tevékenykedő mezőgazdasági és erdőgazdasági vállalkozások működtetésében.

 Komarek Levente azt hangsúlyozta, főként az agrárképzésben végzetteket, de a műszaki és természettudományos érdeklődőket egyaránt várják a négy féléves mesterképzésekre. Október 13-án, pénteken 9 órától a képzésekről és a felvételi menetéről nyílt napot tartanak a vásárhelyi mezőgazdasági karon.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában