Helyi közélet

2023.10.06. 13:15

A tisztesség kijár a legyőzötteknek is

Darók József

A Hősök Erdejében emlékeztek a szentesiek. Fotó: Darók József

A Hősök Erdejében tartotta ünnepi megemlékezését a szentesi önkormányzat és az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred.

Az aradi vértanúk emlékhelyén, az ezred díszőrségének jelenlétében Szabó Zoltán Ferenc polgármester a nemzeti gyásznapon arról beszélt, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc olyan, mint a magyar történelem.

Büszkék lehetünk, vállvetve harcoltunk, de benne van a szomorúság, a bánat is, ami oly sokszor a magyarságunkat a magyar mivoltunkat meghatározta a múltban, követi a jelenben, és nagy valószínűséggel így is fog ez maradni a jövőben is. 175 évvel ezelőtt elindult valami, mai a népünket, társadalmunkat még erőteljesebben egybe akarta forrasztani, hosszú és viszontagságos küzdelmek után eljutottunk a végponthoz. A tisztelet, az elismerés, a becsülettel való adózás a mai napig kijár a Magyar Honvédségnek. Hogyan juthatott el a magyar forradalom és szabadságharc odáig, hogy a kegyelem helyett a halál várt az aradi vértanúkra?

 – tette fel a kérdést a polgármester, és felidézte a kivégzések drámai eseményeit, amikor a kivégzett főtisztek nem kapták meg a végtisztességet.

 Ez mindig kijár a harcban legyőzött ellenfélnek, és ez az egyik legnagyobb bűn, amit elkövettek az aradi vértanúk kivégzésekor

 –hangsúlyozta a polgármester. 

Immár hagyományosan a Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola megemlékező műsorral közreműködött az október 6-i rendezvényen, befejezésként egy-egy virágot elhelyezve az emlékhelyen felállított 13 kopjafa lábához. Az önkormányzat, a fegyveres testületek és civil szervezetek koszorúztak és helyeztek el mécsest azok emlékére, akik életüket áldozták a nemzeti függetlenségért.

A Hősök Erdejében vitéz Vastagh György emlékművénél is főhajtással és az emlékezés virágaival adóztak az elhunyt hősök áldozatvállalása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában