Bőven van hal karácsonyra, de nem lesz olcsó

2023.10.26. 07:00

Aki él és mozog, mind a lehalászáson dolgozik - Galéria

A szegedi halgazdaság minden dolgozója a nagy őszi lehalászáson dolgozik. A munkát a hét elején kezdték. Az időjárás miatt a termés átlagos lesz.

Arany T. János

Lehalászás a Szegedfish-nél. Halszivattyú szippantja fel a halastóból a halakat. Kíméletes és gyors a módszer. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Mielőtt útnak indultunk volna a lehalászás aktuális helyszínére, Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója az irodájában tájékoztatott a tudnivalókról. 

A Fehér-tói halastórendszer 2100 hektáros, amiből a vízfelület 1924 hektár. Az egyik legnagyobb munkánk az őszi lehalászás. Év közben ugyan folyamatosan halászunk étkezési halat az éttermek, boltok kiszolgálására, de a tenyészanyagot, az egynyarast, a 30-40-60 dekás kétnyarast ilyenkor ősszel halásszuk le. Ez lesz majd a 2024-2025 termésének alapanyaga

 – magyarázta az ügyvezető, majd egész Sándorfalvát megkerülve érkeztünk meg az egyik tóhoz, ahol a munkások már összehúzták a hálóba a halat. 

Megmérik a termést

Fehér-tó 141 tóegységének minden tavát lehalásszák. A tavak termését megmérik, amiből a darabszámra is tudnak következtetni. Ez azért fontos, mert amikor jövő tavasszal kihelyezik a halakat a nagy tavakba, pontosan tudni fogják, melyik tóban mennyi hal van. Az enyhe időjárás miatt egy hetet vártak a munkálatokkal. A tervek szerint karácsonyra fejezik be.

Három brigád dolgozik

A munkálatokban a gazdaság minden dolgozója részt vesz. Nem mindannyian halászok, egy részük kiszolgáló-, műszaki személyzet és vannak köztük szerelők is. Aki él és mozog a szegedi halgazdaságnál, mindenki a lehalászáson dolgozik, sőt, még egy kiszombori vállalkozó is segít a halászati munkában. A lehalászás a Fehér-tavon három brigáddal, három üzemegységben folyik. Az egyik maga a régi Fehér-tó, a másik Sándorfalva, a harmadik az új tó. Ezekről a helyszínekről traktorral, teherautóval, vagy Fehér-tóról kisvasúttal hordják be a halakat a telelőbe. Karácsonyra bőven lesz hal. A termés átlagosnak ígérkezik, ennek az az oka, hogy kedvezőtlen volt az időjárás. Mint Sztanó János elmondta, a hol meleg, hol hideg idő kedvezőtlenül hat a halak étvágyára. Hivatalosan fogalmazva a takarmány-hasznosulás a korábbi évekhez viszonyítva rosszabb lett. Az igényeket ennek ellenére teljes mértékben ki tudják elégíteni, legfeljebb az export lesz kevesebb. Mint ahogy korábban megírtuk, van, aki már június elején bejelentkezett a halfeldolgozóba a karácsonyi tisztított és filézett halért.

Halszivattyún érkezik

A lehalászás azzal kezdődik, hogy a halastó vizét leeresztik. Ekkor a halak a legmélyebb pontokon halágyakban gyűlnek össze. Innen a halászok hálóval húzzák a part felé a halat. Az összehúzott hálóba beleengedik a halszivattyút – Magyarországon egyedül itt használnak ilyen eszközt – és kiemelik a halat, ami megy a válogatóasztalra, ahol bravúros gyorsasággal és szakértelemmel válogatják szét a halászok fajta és évjárat szerint.

Kétszeresére drágult

Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában