Helyi közélet

2023.10.18. 19:23

Az áldozatokért, Izraelért és a békéért imádkoztak – Galéria

Szolidaritási rendezvényt tartottak szerdán este a Hamász által október 7-én megtámadott Izrael mellett. Megemlékeztek a terror áldozatairól, mécseseket gyújtottak, és békéért fohászkodtak.

Koós Kata

Megemlékeztek a terror áldozatairól, mécseseket gyújtottak, és békéért fohászkodtak.

Fotó: Gémes Sándor

 Nincs két igazság 

– szögezte le Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a szegedi Új Zsinagógában szerdán este tartott, szolidaritási istentiszteleten mondott beszédében.

Olyan események fül- és szemtanúja volt a világ, amik csak a legvadabb horrorfilmekben fordulhatnak elő. Nem lehet és nem szabad szó nélkül elmenni a bestiális gyilkosságok elkövetői mellett. Aki képes csecsemők, gyerekek, nők, öregek fejét levágni, az nem emberi lény

 – osztotta meg fájdalommal és keserűséggel telt gondolatait a hitközségi elnök.

Az istentisztelet résztvevői mintegy száz mécsest gyújtottak, zsidók és nem zsidók együtt imádkoztak a terror áldozataiért, a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrökért, katonákért, mentősökért. Kendrusz Attila, a szegedi hitközség vallási vezetője áldást kért Izraelre és az állami hadseregre, majd békéért fohászkodott.

Beszédében megemlékezett a zenei fesztiválon és a határmenti kibucokban lemészárolt áldozatokról, majd hangsúlyozta, hogy az áldozatok között nem csak zsidók voltak, továbbá, hogy a szélsőséges vallási fanatizmus nem csak Izraelben, de Európában is fenyeget. A vallási vezető a békéhez vezető utat az egyéni felelősségben, a szélsőségek kerülésében, az odafordulás képességében, a felebaráti szeretetben és a béke iránti vágyban határozta meg.

Szeresd felebarátodat, mint önmagadat – olvasta fel Kendrusz Attila a Zsinagóga boltívét díszítő feliratot, majd köszönetet mondott Magyarország kormányának, amiért nem engedélyezi a Hamász melletti szimpátiatüntetéseket.

Egy nép, egy szív vagyunk. Legyen béke, ahogy a mennyben, úgy a Földön is

 – zárta gondolatait a vallási vezető.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában