Helyi közélet

2023.10.04. 19:45

Bemutatták a mórahalmi szakképző iskola új cukrászműhelyét – Galéria

Új cukrászműhelyben tanulhatnak jövő héttől a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Szakképző Iskola diákjai. A létesítményt tegnap megtekintette Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, aki ezt követően az iskola gyakorló éttermében ebédelt.

Timár Kriszta

Jövő héttől veszik használatba a diákok az új cukrászműhelyt, melyet az NSZFH elnökének szerdán már megmutattak. Fotó: Török János

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke, Magyar Zita látogatott szerdán Mórahalomra. A tisztviselő utoljára 2018-ban járt a városban, a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Szakképző Iskola átadásán. Most az intézmény egy új létesítményét nézte meg, a jövő héttől használatba kerülő cukrászműhelyt. A beruházás a román-magyar JEDI projekt keretében valósult meg. Nógrádi Zoltán polgármester, Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója és Angyalné Kovács Anikó intézményvezető mutatta meg neki a helyiséget, ahol 12 felszerelt munkaállomást állítanak majd fel.

Ez egy olyan műhely, ahol a felnőttképzésen részt vevő szakácsokat is lehet majd oktatni. Ez szükséges is, hiszen a tankonyha rájuk már nincs felkészülve

 – mondta Nógrádi Zoltán, aki az iskola profilbővítésének további elképzeléseit és az ezekhez kapcsolódó beruházásokat is felvázolta az NSZFH elnökének.

Nagy öröm látni, hogy a városnak ilyen fontos az iskola és az iskolának is a város. Így lehet olyan perspektívát mutatni a diákoknak, hogy olyan életpályát lássanak maguk előtt, amihez helyben kapják meg a szükséges tudást

 – mondta Magyar Zita.

A hivatal elnökét a Vanilla Étteremben is vendégül látták, ahol az iskola diákjai készítik felügyelet mellett az ételeket és ők is szolgálnak fel.

Ez is nagyon jó kezdeményezés, hiszen a tanuló rögtön látja, hogy amit elkészített, örömmel fogadják-e a vendégek. Erről szól a duális képzés. Sokkal hasznosabb így tanulni, mint tankönyvből 

– emelte ki Magyar Zita, aki beszélt a szakképzési rendszer pozitív változásairól is. Mint mondta, az ösztöndíjaknak nagy jelentőségük van, ahogyan annak is, hogy ilyen mértékben meg tudják szólítani a cégeket, amelyek a duális képzés mögé álltak és hozzáadják a maguk értékét az oktatáshoz.

A program végén Magyar Zita megnézte a kollégiumot is, melynek építési folyamatát végigkísérte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában