Szegedi hírek

2023.10.11. 14:32

Pályaorientációs napon járt a főispán a szegedi Florinnál - Fotók

A mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai látogattak el szerdán a Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. szegedi gyárába, ahová Salgó László Péter, Csongrád-Csanád vármegye főispánja és Kőkuti Attila, a vármegyei kereskedelmi- és iparkamara elnöke is elkísérte őket. A diákok végigjárták az üzemet és minden munkafolyamatba belenézhettek.

Suki Zoltán

A modernizáció és a megfelelően képzett munkaerő viheti előrébb a cégeket. Fotó. Gémes Sándor

Már javában tart, és még csaknem egy hónapon keresztül folytatódik üzemlátogatásokkal egybekötve a Pályaválaszási napok rendezvénysorozat Csongrád-Csanád vármegyében. A szegedi nagy pályaválasztási börze alatt diákok „özönlik el” azon vállalkozások telephelyeit, amik vállalták, hogy bemutatkoznak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. November végéig majdnem 700 diáknak lesz lehetősége, hogy testközelből – akár egy-egy munkakör részfeladatait is kipróbálva – ismerje meg az üzemekben végezett munkákat. Idén a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal együttműködésével 30 cég és tanműhely vállalta a diákok fogadását egy bemutató erejéig. Szeged mellett Hódmezővásárhelyen, Mórahalmon, Kisteleken, Csongrádon, Szentesen és Makó térségében gazdagodhatnak tapasztalatokkal a tanulók.

Az első állomás a szegedi Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. volt, ahova a mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai látogattak el szerdán. A gyerekeket elkísérte Salgó László Péter főispán és Kőkuti Attila, a kamara elnöke is. 

A főispán a bejárás előtt elmondta, hogy idén már 22. alkalommal rendezik meg a pályaválasztási napokat. Hozzátette, hogy a vármegye foglalkoztatási adatai egyre jobbak. Jelenleg több mint 27 ezerrel dolgoznak többen Csongrád-Csanádban, mint 2010-ben. 2022-ben több mint 190 ezren dolgoztak. Ezzel együtt egyre kevesebb az álláskereső is.

A Pályaválasztási Napok kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok megnézzék, hogy milyen lehetőségek vannak a vármegyében

 – fogalmazott Salgó László Péter, aki kiemelte, hogy a Florin egy ízig-vérig szegedi vállalkozás.

Kőkuti Attila pedig arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt szembesültek azzal, hogy nincs a vármegyében megfelelő munkaerő. A kamara elnöke hozzátette, azt a megoldást választották, hogy népszerűsítik a duális képzést. Ennek a lényege az, hogy a tanulók jelenjenek meg a cégeknél, már az iskola közben.

Kőkuti Attila azt is elmondta, hogy a technika és a tudomány olyan gyorsan fejlődik, hogy elengedhetetlen az, hogy a diákoknak be tudják mutatni a gyárak munkáját.

A Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. ügyvezetője, Barta Attila azt mondta, hogy a több mint 60 éves cégnek is voltak jobb és rosszabb időszakai is. A cégvezető szerint a megoldás a modernizáció volt, és az, hogy megfelelő tudású emberek dolgozzanak a nagy múltú vállalatnál.

A pályaorientációs kavalkád csúcspontja a „Találd ki magad!” nevű program lesz október 12-e és 14-e között a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahová az általános és középiskolás tanulók mellett az álláskeresőket is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában