Szegedi hírek

2023.10.30. 17:30

Egészségügyi gazdasági díjat kapott Baráth Lajos

Baráth Lajos kapta idén az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének díját. Az egészségügyi gazdasági szakember vármegyénk minden kórházában volt igazgató, jelenleg az egyetem gazdaságtudományi karán oktat.

Timár Kriszta

Vármegyei szakembert díjazott idén az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. A Magyarországi Egészségügyi Napokon minden évben egy elismerést adnak át titkos jelölés alapján – ezt 2023-ban Baráth Lajos kapta, aki 45, egészségügyben eltöltött évéből 33 éven keresztül volt igazgató vagy gazdasági vezető kórházakban. Az 1980-as, 90-es években a hódmezővásárhelyi kórház gazdasági igazgatója volt, 1991 és 2004 között a szegedi II-es kórház gazdasági igazgatója, majd főigazgatója, 2004 és 2011 között pedig a makói kórházat vezette, mely időszak alatt két évig a szentesi kórház igazgatása is az ő feladata volt. Nyugdíjazása óta a SZTE Gazdaságtudományi karán tanít egészségügyi gazdaságtant címzetes egyetemi docensként és a kar mesteroktatójaként.

Baráth Lajos a szegedi, makói, vásárhelyi és szentesi kórházban is volt igazgató. Fotó: Török János

– Ez a díj számomra azt mutatja, hogy még most, pályám vége felé is jó irányban vagyok 

– foglalta össze érzéseit Baráth Lajos, aki büszke rá, hogy oktatói tevékenységét is elismerték az egészségügyért tett érdemei mellett, amelyért korábban már megkapta a Batthyány-Strattman-díjat. 

Abban hiszek, hogy az ország felemelkedését a sikeres oktatás és a sikeres egészségügy garantálja. A nemzet egészsége a nemzet versenyképességével egyenlő, tehát ott van a siker, ahol az egészségügyet preferált ágazatként kezelik. Két százaléknyi GDP-arányos növekedés az ágazat támogatásában egy évvel megnöveli az egészségben eltöltött évek átlagát, vagyis fontos, hogy növeljük ezt a volument. Azt gondolom, jó úton haladunk, de az egészségügy problémáinak megoldásába be kellene vonni a lakosságot is. Hogy ne kövessék, hanem irányítsák egészségük alakulását 

– magyarázta.

Az egészségügyi gazdasági szakember úgy fogalmazott, egészségünk kulcsának 89 százaléka az ellátórendszeren kívül van.

Meghatározó benne az életmód, a genetika és a környezet. Fejleszteni kell tehát a lakosság egészségtudatos magatartását, valamint ennek támogatására a legolcsóbb ellátási szintet, az alap- és járóbeteg ellátást 

– foglalta össze hitvallását, amelyet az egyetemen is megoszt rezidensekkel, illetve nappali tagozatos és posztgraduális képzésen résztvevő fiatalokkal egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában