Csongrád-Csanád vármegyében 63 hely van melegedőnek kijelölve

2023.10.31. 07:00

Fagyok esetén is van hova menni

Bár már elkezdődött a téli időszámítás, a rossz időnek egyelőre szerencsére nyoma sincs. Viszont, ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, és hófúvásokkal, nagy mínuszokkal jönne a tél, akkor jó tudni, hogy a katasztrófavédelem felkészült, és ha akkora a baj, melegedőket is nyithat. Érdekes, hogy Szegeden ebből nincs túl sok, igaz azok nagyok.

Suki Zoltán

A Novában 500 embert kényelmesen el tudnak helyezni, katasztrófa esetén. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

A katasztrófavédelem minden elképzelhető katasztrófára felkészült a tűzforró nyártól kezdve, egészen a zord téli időjárásig 

– mondta lapunknak a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina hozzáette, ha akkora a baj, akkor a katasztrófavédelem melegedőket nyithat, ahova mindenkinek muszáj beengedni a fázós embereket. És – bár úgy tűnik, hogy egyelőre nem lesz ilyen – jó tudni, hogy hogy hova mehet, aki már nem bírja otthon, vagy esetleg az utcán éri egy iszonyatos hóvihar.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján szereplő táblázat szerint Magyarországon 3085 ilyen hely van. Azonban ezek kivétel nélkül valamilyen intézmények, vagy esetleg üzletek. Vagyis jelenleg eredeti funkciójukban üzemelnek, a lakosság számára melegedőhelyként csak káresetkor, vagy veszélyhelyzet elrendelésekor, külön intézkedés alapján működnek.

Csongrád-Csanád vármegyében 63 ilyen helyet jelöltek ki, járásonkénti bontásban. Szegeden hat ilyen hely van, amelynek az az érdekessége, hogy mindegyik bevásárlóközpont. Az pedig külön érdekes, hogy meg vannak adva a férőhelyek is. A Novában baj esetén például 500 embert tudnak fogadni, de a rókusi Tescóban és az Árkádban 2-2 ezer ember fér el. Szegedet leszámítva egyébként a többi településen jellemzően az iskolákat vagy a polgármesteri hivatalokat és intézményeit nyitják meg, ahol természetesen sokkal kevesebben férnek el, mint egy nagy bevásárlóközpontokban.

Reméljük persze, hogy nem lesz szüksége senkinek arra, hogy átmeneti szállást keressen, de jó tudni, hogy van erre is lehetőség, ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, és hófúvásokkal, nagy mínuszokkal jönne a tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában