Távolba tekintve sokat tehetünk szemeink egészségéért

2023.10.13. 20:00

Fenyegetően romlik a gyerekek látása

Az októberi Látás hónapja a napjaink szembetegségét jelentő számítógép szindrómára próbálja felhívni a figyelmet. A gyermekkori rövidlátás világszerte egyre égetőbb társadalmi probléma a szakemberek szerint.

Tábori Szilvia

A szakember szerint a gyerekek nem feltétlenül jelzik látási nehézségeiket.

Fotó: Karnok Csaba / Illusztráció

Egyre gyakoribb a gyerekeknél a viszonylag nagymértékű rövidlátás, az úgynevezett miópia, nem látják tehát tisztán a távoli dolgokat. Ennek oka leginkább a digitális eszközök hosszan tartó és gyakori használata, de még inkább a folyamatos közelre tekintés. Nem beszélve a készülékekből áradó, a szemeket megterhelő  kék fényről, ami tovább ronthatja a látást, sőt, súlyosbítja a már kialakult fénytörési hibákat. A digitális eszközök kék fénye hosszú távon akár látóideg sorvadást is okozhat.


Tekintsünk a távolba


Az említett problémák miatt egyre több kisgyermek visel szemüveget. Domján Georgina optometrista, látszerész legújabb tapasztalata szerint a 11-13 éves korosztály különösen érintett. Náluk a szemvizsgálatoknál gyakran egyből magasabb értékeket mérnek. 

Ez ellen leginkább úgy harcolhatunk, ha minél több olyan tevékenységet végzünk, amelyhez távolra kell tekintenünk. Csökkentsük a feleslegesen képernyő előtt töltött időt, inkább vegyünk részt szabadtéri programokban, sportoljunk, kiránduljunk. A legfontosabb, hogy pihentessük szemeinket, tekintsünk inkább gyakrabban távolra. Különösen fontos, hogy erre a gyerekeknél még inkább figyeljünk

 – hangsúlyozta lapunknak Domján Georgina optometrista, látszerész.


Árulkodó jelek


A szakember szerint a gyerekek nem feltétlenül jelzik látási nehézségeiket. Ezért a szülőknek, pedagógusoknak érdemes figyelni az olykor apró, de egészen jól felismerhető jelzésekre.

 Panaszkodhatnak fej- illetve szemfájásra, gyakrabban dörzsölik szemeiket, könnyeznek, de árulkodó, ha sűrűbben és nagyobbakat pislognak. Ahogy az is jellemző tünet lehet, ha aprólékos tevékenységeknél mondjuk közelebb hajolnak az asztalhoz

 – sorolta Domján Georgina. A rövid- és távollátás után a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba az asztigmia, amely nem homályos, inkább egyfajta szellemképeshez hasonlítható látást okoz. A szakember szerint előfordulhat, hogy a gyerekek ezt a típusú tünetet nem is tudják kifejezni, ezért is fontos a felnőttek figyelme, illetve a rendszeres szűrővizsgálat.


Kevesebb képernyőidő


Október éppen azért a Látás hónapja, hogy ezekre a problémákra felhívják a figyelmet. Mint azt Domján Ilona, a Domján Optika és Látásközpont tulajdonosa elmondta: a digitalizáció szükséges és kikerülhetetlen, számtalan előnyös tulajdonsággal segíti az életünket. Ugyanakkor fontos, hogy szánjunk időt az egyik legfontosabb érzékszervünkre, a látásunkra. Ne töltsünk a kelleténél több időt digitális eszközeink előtt. 

A gyermekek látása sajnos fenyegetően romlik, a gyermekkori rövidlátás világszerte egyre égetőbb társadalmi probléma

 – hangsúlyozta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában