Helyi közélet

2023.10.07. 19:02

Idén is megáldották a termést Bogárzóban

Makó környékén régen több mint négyezer tanya volt, mostanra alig kétszáz maradt, de az itteni közösség nagyon összetartó, és mindenben segíti egymást. A hétvégén ismét megtartották a hagyományos terményünnepet és gazdatalálkozót a bogárzóiak, ami az év egyik legfontosabb eseménye számukra.

Nagy Szabolcs

Megáldották az idei termést. Fotó: Nagy Szabolcs

Nincs az a király, akivel én cserélnék

 – mondta a bogárzói életről Dani János, aki már több mint 50 éve él a tanyavilágban. A juhász a szombati terményünnepen és gazdatalálkozón azt is megosztotta velünk, miért szereti annyira a pusztai életet. Mint fogalmazott, amikor éjszakára kint marad legeltetni, hanyatt fekszik és felnéz a csillagos égboltra. Ilyenkor úgy érzi, az egész világ az övé.

A betakarításünnep megszervezésében a makói önkormányzat mellett nagy szerepet vállalt a Csanád és Térsége gazdakör is, amelynek elnökéről megtudtuk, az aratások idején reggeltől éjszakáig is dolgoznak, ám néha jó pihenni és kikapcsolódni egy kicsit. Az ilyen alkalmak a találkozásra, beszélgetésre pont megfelelőek.

Ebéddel várták a kilátogatókat. Fotó: Nagy Szabolcs

Vass Gábor az idei terméssel kapcsolatosan azt is elárulta lapunknak, hogy örömre sajnos kevés okuk van, a most aratott kukoricának a termésmennyisége is kevés, az áráról pedig jobb szót sem ejteni.

Olyan szinten van telítve ukrán terménnyel a piac, hogy az ár sokadlagos kérdéssé vált, amellett, hogy egyáltalán el tudjuk-e adni 

– hangsúlyozta a gazda.

A 100 tagú cigányzenekar művészei zenéltek a termésünnepen. Fotó: Nagy Szabolcs

A termelők, a bogárzóiak, és az ünnepre visszatérő elszármazottak azonban erre a napra igyekeztek félretenni a nehézségeket, és együtt örülni, szórakozni. Az ünnepi szent liturgián Bíró István görögkatolikus parókus áldotta meg a termést, amelyet szeretetvendégség, és a 100 tagú cigányzenakar kamarazenekarának koncertje követett.

Mágori András József, a körzet önkormányzati képviselője a termésünneppel kapcsolatban elmondta, ez az esemény egyszerre kulturális, mezőgazdasági és egyházi program egyben. Nagyon fontos része a tanyavilágban élők identitásának, amit az is jól bizonyít, hogy minden évben sokan vesznek részt rajta. A képviselő szerint a nemzeti összetartást is erősíti az ilyen hagyományok ápolása, ezért bármikor szívesen áll a hasonló kezdeményezések mellé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában