Csongrád-Csanád vármegye

2023.10.28. 07:00

Immunterápia: hatékony a rákkal szemben, de vannak mellékhatásai

Hatékonyabb a rák elleni küzdelem az immunterápiával, de lehetnek mellékhatásai a kezelésnek. Szekanecz Éva onkológus tájékoztatott arról, milyen tünetek jelentkezhetnek és mikor, valamint azt is, hogy miként érdemes azokat kezelni.

Kiss Anna

A melanoma elleni küzdelemben is hatékony az immunterápia.

Fotó: Shutterstock

Mik lehetnek az immunterápiák kockázatai és mellékhatásai? Mit tehetnek a betegek és hozzátartozók a javulásért? A Gyógyulj Velünk Egyesület online előadásán minderre választ adott Szekanecz Éva, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinika egyetemi adjunktusa.

Közölte, a daganatos betegségek gyógyításának több típusa van: vannak lokális módszerek, ilyen a kemoterápia, vannak szisztémás módszerek, amikor a génhiba ellen szintetikusan termelt anyagot adnak be, és van az immunellenőrzőpont gátlás, amely azt a célt szolgálja, hogy az immunrendszer aktívabban vegyen részt a rák elleni küzdelemben.

Előadásából kiderült, az immunterápia nem váltja ki a régi típusú kemoterápiás szereket, viszont azokkal, vagy más terápiákkal kombinálva hatékonyabb a rák elleni küzdelem, például a melanoma vagy a vesesejtes rák kezelése. De nemcsak hatékonyabb a gyógyítás, hanem a túlélési esélyek is nagyobbak azok esetében, akik kérik az immunterápiát.

Ugyanakkor a betegeknek fel kell készülnie arra, hogy az immunrendszer működésével összefüggő mellékhatásokkal járhat az immunterápia. Többek közt bélgyulladás, nem fertőzéses tüdőgyulladás, hormonális eltérés jelentkezhet. Leszögezte, a tünetek jelentkezésekor érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot a kezelőorvossal, hiszen a korai felismerés esetén hatékonyabban fel lehet lépni a problémákkal szemben és nem jutnak el odáig a mellékhatások, hogy kórházba kerül a beteg, akinél a terápiát is le kell állítani.

Szekanecz Éva figyelmeztetett, házi praktikákkal ne próbálja meg kezelni otthon a tüneteket a páciens, és ne hallgassa el az orvosa elől az alternatív kezeléseket, mivel azok csökkentik az immunterápia hatékonyságát.

Az immunterápia kapcsán egy kiadvány is megjelent a közelmúltban, amit a rakgyogyitas.hu/immunterapia oldalon érhetnek el az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában