Helyi közélet

2023.10.13. 13:05

Kezdődik a fűtési szezon

Hétvégén kezdődik a fűtési szezon, ami hivatalosan az október 15-e és április 15-e közötti időszak. Az előttünk álló fél évben fokozottan figyelni kell, mert az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

Suki Zoltán

Illusztráció.

A fűtési szezon kezdetével, ami október 15-e, elérkezik a lehűlés is. Legalábbis a meteorológusok vasárnapra már fagyokat jósolnak. Vagyis ez azt jelenti, hogy sokan bekapcsolják majd a fűtést. Ez azonban veszélyes is lehet.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többsége lánggal működik. Ha rosszul lettek telepítve, vagy nem voltak karbantartva, lakástüzet, vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Ráadásul az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt. Molnár Krisztina hozzátette: a fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök: kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha pedig új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt. A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől meg kell rendelni, a szolgáltatásért pedig fizetni kell.

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és az egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. A kipattanó szikrák ellen használjanak szikrafogót. Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és a kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. A szóvivő szerint évente 900-1000 lakástűz a kéményben keletkezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában