Engedélyt kell kérni rá - A háza előtt mindenkinek saját költségre kell kivágnia a beteg törzset

2023.10.05. 16:59

Megnőtt a fakivágások iránti lakossági igény Vásárhelyen

A szerdai rendkívüli közgyűlésen a város fái is napirendre kerültek. Az augusztusi vihar óta több lakos is kért fakivágási engedélyt. Ezt minden esetben hatósági szemle előzi meg. Ha annak eredményét nem fogadja el a bejelentő, kérhet hatósági áras fakoppos vizsgálatot. Ha mégis ki kell vágni a fát, akkor ennek összegét az önkormányzat visszaadja.

Kovács Erika

Az augusztus 5-i viharban nagyon sok fa kidőlt, nem csak a betegek. Fotó: Kovács Erika

 

Augusztusban hatalmas vihar csapott le Hódmezővásárhelyre. Olyan fák is kidőltek, amelyek nem voltak betegek. Azóta a lakosságban is megnövekedett az igény, hogy tudják, milyen állapotúak a környezetükben lévő fák, megnőtt a fakivágások iránti igény is 

– mondta a közgyűlésen Petrovics György aljegyző. Hozzátette, a lakosságot azzal is segítik, hogy minden bejelentésnél helyszíni szemlét végeznek, amiről a kérelmezőt is értesítik. Ezen a szemlén egy előzetes hatósági vélemény készül. Ha a kérelmező nem fogadja el az eredményt, akkor vagy saját maga kér fel szakértőt, vagy az önkormányzat biztosít egy szakembert, utóbbi 8600 forintért végzi el a fakoppos vizsgálatot, ami ennél drágább lenne, de megpályáztatták a munkát és aki elnyerte, ezt az olcsónak számító árajánlatot adta. Ha az önkormányzat tévedne, vagyis mégis ki kell vágni a fát, akkor a szakértői díjat visszautalják a lakosnak.

Fejes Péter képviselő azt kérte, az őszi, téli hónapokban vágják ki a kiszáradt fákat, amik esztétikailag is rontják a városképet, de veszélyt is jelenthetnek.

Az aszály miatt az összes nyírfa és a tuják nagy része is kiszáradt, sok fenyő sem élte túl ezt az időjárást 

– mondta. 

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester válaszában azt mondta, a száraz fák kitermelése a lakótelepi övezetben már elkezdődött, amit a QTA rendszeren is nyomon lehet követni. Eddig körülbelül 150 ilyen fát termeltek ki. Márki-Zay Péter polgármester arról beszélt, hogy a kertes övezet közterületi fáinak kivágása, az engedély kézhez vétele után, annak a költsége, akinek a háza előtt áll a fa.

Így is iszonyatos anyagi terhet ró ránk, vannak olyan fák, amik kivágása milliós tétel. Csak akkor adjuk meg az engedélyt, ha az valóban indokolt 

– szögezte le a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában