Nemcsak spórol a társadalmi munkával az önkormányzat, hanem közösséget is épít

2023.10.21. 14:20

Összefogással építik Csanádalbertin a temető kerítését – Galéria

Társadalmi munkában szépült a temető szombaton, Csanádalbertin. A férfiak kerítést építettek, az asszonyok pedig a meglévő kerítést és a padokat festették újra. A 480 lelkes falu lakóinak nagy része részt vett a munkában, legalább hatvanan serénykedtek.

Kovács Erika

Közösségi munkával épül a temető kerítése Csanádalbertin, a meglévő szakaszt pedig újrafestették. Fotó: Kovács Erika

Kiment már a társadalmi munka a divatból, de vannak települések, ahol szívesen fognak össze az emberek a jó ügyért, így Csanádalbertin is, ahol az önkormányzat hívó szavára sokan vállalták, hogy segítenek a temetőkerítés megépítésében. Alig van olyan lakosa a falunak, akiknek ne nyugodna valakije a helyi temetőben.

A temető nem a miénk, az evangélikus egyháztól béreljük 30 évre. Így tudunk pályázni különböző munkálatokra, és szépítjük elhunyt családtagjaink nyughelyének környezetét 

– mondta Csjernyik Zoltán polgármester, aki maga is részt vett a munkában, az alaphoz használatos betonelemet szintezte éppen vízmértékkel.

A közösségi munka nálunk mindig is jelen volt a falu életében, egyedül a covidos időszakban maradt el, mint akkor minden más is. Jó emberek laknak itt. A 480 lakosból legalább 60-an dolgozunk most. Csanádalberti lakói összefognak a jó ügyért. A kerítés mindannyiunk érdeke, hiszen a vadak, az őzek és a nyulak, sok kárt okoznak a sírokon, mindent lelegelnek. A temetőnek csak az utcafronti oldalon volt kerítése, vagyis szabadon bejárhattak az állatok. Ezentúl nem, mert zárttá tesszük. Vállalkozók és magánszemélyek segítségével megvettük a kerítéshez szükséges anyagokat, aminek költsége körülbelül 3 millió forint volt. Arra nem lenne pénzünk, hogy a kivitelezést egy vállalkozással készíttessük el, mert az még legalább ugyanennyibe kerülne, ha nem többe. Tehát részben spórolunk is, de az ilyen eseményeknek mindig van közösségformáló ereje is

 – említette meg Csjernyik Zoltán.

Aki nem kerítést épített, a meglévő kerítést és a temetői padokat, illetve az egészségház kerítését festette le.

A temető belső részét folyamatosan újítják, szépítik, nemrégiben 100 tő rózsát is ültettek a bejárat és az emlékmű körüli részre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában